香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 屋邨管理 » 有冇人試過結婚遷出後被房署除名?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...7
支持鍵盤翻頁

飛兄:我今日仲未確診
安居62 發表於 2022-03-01 11:53:40 原文
安兄淡定!世風日下、流料亂吹、多啲用腦、自己分析。

翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

周圍唱!
你在意嗎?
我都比人周維唱啦。
自己唔尷尬,  尷尬就會是人哋
安居62 發表於 2022-03-01 11:50:29 原文
誰人背後冇人唱?誰又背後不唱人?這是禮尚往來的真正意思。

翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

C兄:
換鎖本來就是平常事,無必要向此人交代!
佢問?你同呀哥講,因為遺失鎖匙,梗係要換。
其實屋企人...
飛faiyu772 發表於 2022-03-01 07:30:37 原文
你地講得好岩,佢有次仲搵埋佢隻乸上嚟屋企幫佢「出頭」,即係潑婦罵街,
真心醜,躲喺女人後面,但個女人我都唔會可憐佢,咩人就會同咩人一齊。

普通是非無所謂,我又唔係明星,其實街坊都知佢咩格,由細住到大,佢細時成日呃鄰居同年紀既細路,啲大人梗係唔鐘意佢啦,但佢又會妒忌人地街坊對我地好啲,唔會反省自己點做人。
因為老人家要社工幫助去院舍,佢就不停同社工抹黑,總之咩都唱反調,令到過程好唔順利,拖太耐老人家等唔到院舍了,點知到最後一步,搞殯葬啲野佢都係咁賤,咩都反但又唔願意去做,出把口,連出殯日都要就佢例假,但另一邊人問點解咁慢,佢就同人講我地搞得好慢呀,唔肯同佢傾,嗰一刻完全對呢個人死心。

不過而家最大難題係佢唔合作,人地房署唔會理你家事,房署已經講明再唔重新申報就要退租,只好等天收佢了!
善有善報 惡有惡報
分享 分享 讚好人數:0查看名單

周圍唱!
你在意嗎?
我都比人周維唱啦。
自己唔尷尬,  尷尬就會是人哋
安居62 發表於 2022-03-01 11:50:29 原文
岩呀,理唔到咁多了,上面回應打左一大段我的心路歷程?‍?

而家最大難題係房署已經講明再唔重新申報就要退租,個人好唔合作,我覺得好無奈,明明一早同房署講左有人已婚搬走,但都無用呀,因為結左婚,咁個戶主就優先俾個無喺度住既人?啲制度真係廢!
想問下仲可以搵咩人問?想搵啲高級過主任既人再問下,房署個網頁有啲有埋相既職員,呢啲事係咪屬於屋村管理?唉。
善有善報 惡有惡報

你地講得好岩,佢有次仲搵埋佢隻乸上嚟屋企幫佢「出頭」,即係潑婦罵街,
真心醜,躲喺女人後面,但個女人...
Komasan 發表於 2022-03-01 23:47:57 原文
C兄有冇試過搵你嗰區的區議員?謹記不可以跨區!你用地區名搜尋,會有名單彈出,然後逐一去試,大部分在Facebook 有群組,你message 對方,重點講自己嘅問題;亦可以電郵聯絡,這事要漁翁撒網咁做,只要有一個議員肯回應,你就抓住不要放手。疫情之下佢哋辦公室未必正常運作,通常係議員助理,做呢啲最前期的事。你俾啲耐性每隔兩三日,以電郵或電話又再追,你唔主動追?就會石沉大海。
非正式統計:假如家有兄弟或姐妹,就會有一隻黑羊,此人專門做離經叛道的事,可能係上天派佢嚟考驗大家。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

C兄有冇試過搵你嗰區的區議員?謹記不可以跨區!你用地區名搜尋,會有名單彈出,然後逐一去試,大部分在Fa...
飛faiyu772 發表於 2022-03-02 04:00:49 原文
飛兄的黑羊論有趣。
咁啱我又同些媽親輩的傾過偈。

他們多數會說:車!個個(家中各成員)都係咁教咁養㗎啦。

意思是,泥土一樣,但種出不一樣,
是那棵植物問題。
屋邨異地     風月同天

飛兄的黑羊論有趣。
咁啱我又同些媽親輩的傾過偈。
他們多數會說:車!個個(家中各成員)都係咁教咁養㗎啦...
安居62 發表於 2022-03-02 07:55:42 原文
安兄:十隻手指都有長短,更何況係人?衰仔本質係咁,肯定唔係家教問題,嗰啲呀媽醒目,識得四兩撥千斤。

翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:3查看名單

C兄有冇試過搵你嗰區的區議員?謹記不可以跨區!你用地區名搜尋,會有名單彈出,然後逐一去試,大部分在Fa...
飛faiyu772 發表於 2022-03-02 04:00:49 原文
啲議員辭晒職?‍?原本個位好做得野肯幫人。
我發現房署啲人根本成日偷雞唔做野,佢啲信係搵人放信箱,唔經郵局寄無郵件印,証明唔到幾時寄,
佢封信入面寫2月17,但岩先3月先收到,成日話有上門搵我,對返個日子肯定全日有兩個人在家,根本無人上門拍過門,
就直接同上級講搵唔到人,全部大話精,因為無屋住係你既事。
善有善報 惡有惡報

啲議員辭晒職?‍?原本個位好做得野肯幫人。
我發現房署啲人根本成日偷雞唔做野,佢啲信係搵人放信箱,唔...
Komasan 發表於 2022-03-02 13:20:24 原文
請問是否東區柴灣嗰邊?房署嗰班人咁做嘢都得?應該發惡鬧爆佢!
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

請問是否東區柴灣嗰邊?房署嗰班人咁做嘢都得?應該發惡鬧爆佢!
飛faiyu772 發表於 2022-03-02 13:31:54 原文
只能說天下烏鴉一樣黑,無用既,領教當面都可以死口唔認,大家任何重要事最好用Email聯絡,白紙黑字有留低,無得抵賴。
善有善報 惡有惡報

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖