香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 聊天室 » 情感世界 » 好煩惱!! 如果係你, 你會點做??
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

不要將過去的不快載於身上。沒有昨日的經歷,亦未必有今日啟晴的家。
好好珍惜現在吧 !!!!
FaFa@啟晴 發表於 2013-5-13 21:45:12

呢個我都好清楚, 由細到大都行條崎嶇不平既路, 反而令我變得比同齡既人更成熟更堅強.
係會間唔中呻下囉...(基本上好熟既人先會講)
*~在晴朗的天空下~*
分享 分享 讚好人數:0查看名單

呢個我都好清楚, 由細到大都行條崎嶇不平既路, 反而令我變得比同齡既人更成熟更堅強.
係會間唔中呻下囉.....
davis_mav 發表於 2013-5-13 22:32:56

係喇 !!!! 呻完就算數,開唔開心係自己選擇,希望妳會一直下去

你講得岩, 我唔應該理, 我老公由細比佢地恰大,唔使我講佢都心照,
佢地所做野事我從來都唔會講出口比老公...
davis_mav 發表於 2013-5-13 22:30:32

況且我覺得佢家姐唔只係妒忌你地,係有心謀住佢阿媽啲家產,一開始所做嘅嘢只不過係想等你無癮,唔好再一齊住。如果你當初加入戶籍,到某天佢家姐結婚,佢家姐就要除名,咁仲唔想辦法趕你走?佢家姐到現在霸住個公屋戶籍,都係博自己第二時居屋有名,到佢阿媽百年歸老咪又係自己嘅。當然我呢啲只不過係推測,但如果是真的,你們只是有暫時的安靜日子,到佢阿媽百年歸老,分分鐘又同你地爭過。所以希望這些真的只是我小人之見,否則你們將來就算上了樓也未必有安靜日子。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

況且我覺得佢家姐唔只係妒忌你地,係有心謀住佢阿媽啲家產,一開始所做嘅嘢只不過係想等你無癮,唔好再一...
tandy 發表於 2013-5-13 22:45:22

你講既就係事實啦! 點解你心水咁清架~
佢一早謀住奶奶既家產, 包括祖屋, 保險, 明明係老公名, 一趕左我地走就轉去佢名下,
佢依家霸住個戶籍就係想買居屋自住, 頭幾年如無意外都會同奶奶一齊住 (因為話哂都用佢過橋),
但過後既事就冇人知啦, 最後間屋梗係入自己袋啦.
尋日奶奶同我地講, 「兩姊弟關係咁差, 第時我走左分家產果陣點算.」
我同老公都知道, 佢一個仙都唔會分比我地, 當然我地亦唔希罕, 佢咁鐘意爭, 咪比哂佢囉.
事實上奶奶同姊, 姊夫關係都唔係非常咁好, 佢地兩個識做戲, 但一有事就露哂真面目, 奶奶其實都領教過.
*~在晴朗的天空下~*

回應 12# davis_mav

比著我都未必會大義滅親
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

回應 1# davis_mav

日久見人心,留一線日後好相見,得閒時約奶奶出來飲下茶行下街,
奶奶會知邊個才是真心惜佢嘅

回應  davis_mav

日久見人心,留一線日後好相見,得閒時約奶奶出來飲下茶行下街,
奶奶會知邊個才是真心...
tiger 發表於 2013-5-14 02:55:42

冇錯, 依家暫時係咁做先..
*~在晴朗的天空下~*

回應 34# davis_mav

簡直係"同是天涯淪落人,相逄何必曾相識" 我深深理解你嘅心情,想當年,我同你差唔多嘅境況,我都係因為两個姑奶(佢地唔同我地住)出口術,興風作浪,最終畀佢老竇趕走(雖然間屋有我地嘅名),為咗慳租,我地選擇咗住天台,可憐我個仔(二年班),生得又矮細,日日背住個重過佢嘅書包,行九層樓梯(因為工作我唔可以送佢返學).等我地搬走,又話好掛住個孫,我都費事睬佢.講真我真係好憎佢地,特別係嗰個二姑奶,喺外國己經有自己嘅樓同車,生活富裕,仲要茅住父母嘅財產(呢度唔詳講),真係好賤!我真心鄙視呢個女人!所以我唔打算同呢個女人有乜交往嘅啦.出之而家間屋成咗招呼內地亲戚同大姑奶嘅酒店.
相比之下,你比我大方得多,仲可以同奶奶吃餐飯,雖然事隔7年,我對住佢地,心口仲實架,又怎食得落飯呢.

你記住一句說話: 所有嘅嘢都會過去.(大家互勉)
faimum

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖