香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 長沙灣邨 » 長沙灣村附近小學邊間好?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...8
支持鍵盤翻頁

基福 據聞係聖紀文上下午校拆分開的,聽講都唔錯,我知道長沙灣村附近好多好小學,你放心,如聖紀文,協和,聖多馬,基福,開平等,唔使坐校車...
市3 G1209 6月29拒絕第1次 興華二
等第2次,STEP2
2013年1月19日收信派長沙灣
分享 分享 讚好人數:1查看名單

唔知啊, 所以先煩. 想問下你第一, 第二, 第三志願點簡法?
dayuen 發表於 2013-6-4 23:34:49

我之前都唔係太清楚各學校情況,聽聞可以,就填上了,1聖多馬,2聖紀文,3協和,之前聽講聖紀文好熱門,唔敢擺第一,反而中左,之前考慮唔想個小朋友太辛苦,入聖多馬也好,(聽講淺D) 以上三間,只要中到其中一間,我都已經好感恩了......
希望直趕到開學前搬到長沙灣住就好羅
等第2次,STEP2
分享 分享 讚好人數:1查看名單

基福 據聞係聖紀文上下午校拆分開的,聽講都唔錯,我知道長沙灣村附近好多好小學,你放心,如聖紀文,協和...
lamp 發表於 2013-6-5 11:03:58

唔該曬你既資料. 好有用. 我心水都係附近d就算, 唔想自己同小朋友都咁辛苦. XD
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我之前都唔係太清楚各學校情況,聽聞可以,就填上了,1聖多馬,2聖紀文,3協和,之前聽講聖紀文好熱門,唔...
lamp 發表於 2013-6-5 11:10:30

我諗緊協和放第一好唔好, 之後聖紀文好似都唔錯. 再搵下資料先.
你個小朋友入學後, 我再問下你讀成點, 可唔可以? 因我小朋友黎緊先K3.
你宜家住邊度? 我都好心急想快D 收KEY呢. 你有無CHECK下附近有無托管啊?

請問長沙灣邨斜對面那兩間小學叫乜名。

請問長沙灣邨斜對面那兩間小學叫乜名。
Penny 發表於 2013-6-6 10:48:44

協和, 聖多馬, 入面仲有一間架. 忘記了名. SORRY.

回應 34# dayuen

當然可以
    我沒睇附近托管,暫時自己照顧小朋友先
    協和好熱門,競爭好激烈的
等第2次,STEP2

當日去拿註冊證時,個個家長都好緊張!有D當場就喊左出來!因為派得唔理想。。。呢幾日相信好多家長都忙扣門,你地加油啊!!我呢幾日仲緊張緊 ,擔心到時小朋友唔知道跟唔跟得上!
等第2次,STEP2

回應  dayuen

當然可以
    我沒睇附近托管,暫時自己照顧小朋友先
    協和好熱門,競爭好激烈的
lamp 發表於 2013-6-6 11:25:32

係啊, 競爭好大, 但因為近, 好想入囉.
到時睇下下年你仲有無自己湊小朋友,
可以的話睇下可唔可以, 你幫我托管幾粒鐘?
對不起, 我太直接了...

當日去拿註冊證時,個個家長都好緊張!有D當場就喊左出來!因為派得唔理想。。。呢幾日相信好多家長都忙扣...
lamp 發表於 2013-6-6 11:32:49

下, 聽到眼濕濕, 下年我都唔知點算...

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...8
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖