香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 學校&教育制度 » 如何選擇。。。k1 錫安vs救恩
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 30# chef88

你知道黃大仙和34網邊間活動教學嗎?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 30# chef88

我唔想谷我個女。機械式教學唔啱佢又唔啱我 想佢開心過童年。遊戲多點的學習環境。慢慢穩固成長。因我囡唔鍾意迫。應該活動教學係適合佢好好成長。
黃大仙我知的活動教學的小學有褔德。嘉諾撒。聖博德。。都評論好好咁。本帖最後由 yingfung 於 2013-6-14 12:14:43 編輯本帖最後由 yingfung 於 2013-6-14 12:18:48 編輯

回應  chef88

我唔想谷我個女。機械式教學唔啱佢又唔啱我 想佢開心過童年。遊戲多點的學習環境...
yingfung 發表於 2013-6-14 11:17:55

因為選傳統學校的話, 住啟晴就能選擇保良局的何壽南小學. 就係屋邨內, 小朋友可以行路返學. 而較活動式的, 便是嘉諾撒(新蒲崗),即是對面天橋的彩頤花園. 如果你將來想小朋友可以行路返學, 必定要選此校為志願1. 否則, 其他較優勢的小學是要搭巴士返學.
但是, 你要注意, 嘉諾撒小學是歸屬黃大仙區, 將來大抽獎會由黃大仙區的家長優先選擇.  你住啟晴, 地區歸土瓜灣, 將來填乙部垮區. 所以, 你會有學校競爭的問題. 如果你將來以步行的學校為選擇的話.  我則有打算為女兒報考黃大仙,九龍城和土瓜灣的band 1~2 小學, 如果幸運地入住德朗邨, 及以叩門為優勢的幼稚園入讀, 希望女兒上小學時會輕鬆D.   

到上K2時, 可再請教學校老師貴校的學生多升上那一間的小學, 然後去準備. 因為, 我住九龍城區, 也認識某些K3家長, 他們教我選校的注意事項. 否則, 你在大抽獎時在34區校網, 就要小心填志願.

但是, 大家都可以互相交流幼稚園的消息, 因為2間幼稚園都是黃大仙區, 將來有機會填同一間小學為志願. 哈哈!

回應 34# chef88
你是曼曼嘉嘉嗎??我一開始就覺得你係...
我係諗住黃大仙區首選嘉諾撤.34網就未留意果邊的情況.請問自願叩門之後先第一輪34網大抽奘.之後先選區抽奘?小學程序仲未清楚.

回應  chef88
你是曼曼嘉嘉嗎??我一開始就覺得你係...
我係諗住黃大仙區首選嘉諾撤.34網就未留意果邊的情...
yingfung 發表於 2013-6-15 12:18:59

那是由第三者幫我睇進度時的帳號. 因為他們不會為任何人作評論/預測, 只有我才可以. 我家的網絡合約已經終止, 要回娘家/去朋友家/商埸才上網. 但是, 有時去到商場時用Wfi, 見到自己的進度有變, 就會叫家人/朋友幫我開另一帳號睇睇, 以不作預測的形式去運作.免得有詢問者的個人資料私隱被我的朋友看見. 一切資料, 我得為對方保守秘密.

你認得我, 是因為你有在BK看到我之前與其他家長的討論申請幼稚園K1吧. 我有提及過我的申請學校地區, 就是要配合啟德公屋的. 似曾相識的感覺, 被你識破.
市2 No: 1254
2010年5月藍卡
2012年11月 step 1
2013年1月 step 2
25/5 step 4, 派樂華南邨,
20/6 轉拒絕
6/7 step 2

回應 36# 曼曼嘉嘉

係呀。我睇過晒相關討論加上bk同你講過市3估算同幼稚園經。(g1222xxx)最終我冇派亦唔等榮昌了。要左啟晴。依家睇返好彩冇等榮昌。依家先市3 1918 第二次。。你等第2次派德朗?如10月派你有望嗎?本帖最後由 yingfung 於 2013-6-23 00:48:33 編輯

回應  曼曼嘉嘉

係呀。我睇過晒相關討論加上bk同你講過市3估算同幼稚園經。(g1222xxx)最終我冇派亦...
yingfung 發表於 2013-6-23 00:46:19

市2 榮昌停至G12489. 即是下一輪預派者為G1249, 所有在8月前派過第一次舊屋者, 均有機會在德朗邨預派時, 作第一期預派. 預計是至1256.

我是5月派第一次, 預計是7月轉回 step 2, 如果房署將德朗第一期預派放在8月份,我已經可以入圍了,只是輪照號碼發信, 我會等到9月收信. 如果是10月派,更加冇問題.本帖最後由 曼曼嘉嘉 於 2013-6-23 01:50:35 編輯
2010年5月藍卡
20/6 轉拒絕
6/7 step 2

回應 38# 曼曼嘉嘉

咁就好了。不枉你的心機。祝你派間風水旺才旺丁屋先了。

回應  曼曼嘉嘉

咁就好了。不枉你的心機。祝你派間風水旺才旺丁屋先了。
yingfung 發表於 2013-6-23 13:00:18

旺財OK啦, 最主要搵到一份合適接送小朋友返學的工作. 賺到錢, 生活舒適D. 旺丁呢? 我就要搵番個男朋友先得.  因為是單親媽咪.

多謝你的祝福.
2010年5月藍卡
20/6 轉拒絕
6/7 step 2
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖