香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 擴展市區公屋 » 葵聯邨二期 » 請問葵聯係咪都係單相電丫??
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

要三相電做乜?開工廠咩
sunning 發表於 2014-03-24 20:01:04

因為我唔想開媒氣...想用電既即熱式...電既即熱式要三相~~
擴3 G-1240-1242
12/13 怡明中層.拒絕
6/3/14 S3,
7/3/14 S4.收電話等知葵聯,
11/3/14  收信聯悅
分享 分享 讚好人數:0查看名單

中央高壓式是儲水式,請看圖
VickYeung 發表於 2014-03-23 01:06:25

今日去左了解過中央高壓式...真係超驚嚇...係好大舊既...好似一個石油氣罐打橫吊係到咁...嚇死人咩
6/3/14 S3,

回應 #32 zuiorange

用煤氣爐囉
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

回應  zuiorange
用煤氣爐囉
VickYeung 發表於 2014-03-24 21:38:18

係丫...打算媒氣爐..細個D..又有我想要既野...不過煮食都會用返電磁爐
6/3/14 S3,

三相電熱水器由18000w-23000w
一個鐘頭就係18蚊-23蚊
你冲一個涼大約15分鐘即你4.5蚊至5.75蚊,少數怕長計,
每一個人一個月就即係4.5蚊至5.75蚊x30日=135蚊至172.5蚊
屋企幾多人就自己乘上去就知電費幾錢。。。
三相爐跟煤氣爐一樣,如果要一杯暖水刷牙,
就要浪費10倍-15倍暖水的能量和5-10杯水的水費才有你想要的一杯暖水。。

其實而家市面大把即熱水龍頭,我去醫院洗手間都用過,有部分可較水溫,只係俾洗碗洗面刷牙少水量用,單相2,3kw,開三,四秒就熱,方便好多啦
淘X 都係賣百零人仔隻
擴2, 13109XXX
2位60以上老人,審查時轉共享頤年計劃
18年1月2日,第一次 石籬一 (拒絕)
18年1月22日 S4

其實而家市面大把即熱水龍頭,我去醫院洗手間都用過,有部分可較水溫,只係俾洗碗洗面刷牙少水量用,單相2...
mrfung2005 發表於 2014-03-24 23:53:24

即熱水龍頭...有D咁既野既咩...去搵搵睇下先~`
6/3/14 S3,

三相電熱水器由18000w-23000w
一個鐘頭就係18蚊-23蚊
你冲一個涼大約15分鐘即你4.5蚊至5.75蚊,少數怕長計,
...
sunning 發表於 2014-03-24 23:39:53

咁如果一個大人,一日沖15MIN涼...一個月要幾多媒氣費左右GA??我未用過媒氣..完全唔知咩價
6/3/14 S3,

我以前都係用煤氣爐,但真係好貴煤氣費,之後改左用電爐平好多不過真係要等d水熱。其實都冇咩所謂。我仲可以駁埋廚房及洗手盤用。我用德國寶都用左差不多十年。個熱能感應制壞過2次要整1次都成千蚊呀。所以我遲d搬入去葵聯都改用中電電爐.

補充,如果用電爐夏天煲一江水。然後熄爐可供3個人用。仲有如果冬天你用剩d熱水第二朝又唔駛開爐都可以有熱水用,你地話幾慳錢呢

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖