香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 租者置其屋 » 而家住公屋,可租可買...但想買的係其他公屋,可以嗎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...6
支持鍵盤翻頁

先買入自己單位,三年後再綠表市價放售,
再係二手綠表市場買自己心水單位
ckcck1 發表於 2015-01-28 13:29:02 原文

一定要三年先可以賣嗎?二手公屋係邊度有得睇同買呢?
THX
XYZ
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #27 ckcck1

@@? 可以嗎?用綠表買佐間公屋,賣返出去賺佐
可再以綠表身份來買二手公屋/居屋的嗎? <- 唔係以白表來計的嗎?
G132 擴4
屋就預派佐,但上樓仍是遙遙無期

回應  ckcck1
@@? 可以嗎?用綠表買佐間公屋,賣返出去賺佐
可再以綠表身份來買二手公屋/居屋的嗎?
9ueenie 發表於 2015-02-03 10:05:01 原文

我想是,現住公屋未買的,那換綠表去買出面二手公屋,唔洗補地價...如你賣出,你買人地的二手公屋就補左地價先可以買了...
邊有可能賣左現時買的公屋,再用綠表買二手公屋,無可能啦...
賣左,就無得買,只可抽居屋白表囉...
更係睇定啲啦...

而家我的一房單位,房署賣比我要3X萬,但己33年樓,我唔賣回出去,自住但想想多20年又折去,咁訓街咩?政府到時補返比你好少錢,可能唔夠比白表居屋首期....
可能我擔心了....長遠的PLAN
XYZ

我想是,現住公屋未買的,那換綠表去買出面二手公屋,唔洗補地價...如你賣出,你買人地的二手公屋就補左地價先...
wing司 發表於 2015-02-03 10:51:40 原文

我搞錯左

要5年先可賣出去,不過賣左又訓街...一下排白表...
XYZ

地.點好差?其實租置村好多都保養不錯
頭一年買無得輸

我想是,現住公屋未買的,那換綠表去買出面二手公屋,唔洗補地價...如你賣出,你買人地的二手公屋就補左地價先...
wing司 發表於 2015-02-03 10:51:40 原文

20年就拆? 你睇美孚啲樓
到你瓜那天都未拆,
房署明醒你,
大維修完都大把錢,
反而現在超高新樓第時保養仲和味

你個價係今年問?,因為今年剛加價了

樓主你現在買回來,$1100-$1200 尺,

三年後綠表賣俾人現價至少6千,

基本上無得輸

假如樓災都唔會低過你買入價,
你住20年,租金都2x萬,
你自己諗

20年就拆? 你睇美孚啲樓
到你瓜那天都未拆,
房署明醒你,
大維修完都大把錢,
反而現在超高新樓第時保養...
ckcck1 發表於 2015-02-07 10:09:51 原文

個價剛問的...係住了5年先可賣出...但係唔會賣因自住...賣左要排白表了...唔可能啦...
而且供又唔太貴,問左在2010大修了一次...
XYZ

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖