香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區1人 » 新計分制
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...11
支持鍵盤翻頁

http://www.housingauthority.gov..../allocation-status/
已經成功登記輪候入住公屋的申請人,可以在本頁查看編配進度。

個網幾時會更新?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

15號

回應  Miss.Hui
但你地已经申请二人,影响唔倒你,当然講得好聽,等果日都老了,等死仲快
ltkslp 發表於 2015-02-01 18:45:19 原文

我朋友13年申請,佢比我大一年,但我等左11年,我只係多佢10分,有冇攪錯呀。
無可能可以咁唔公平囉

分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #28 ltkslp
回應 #30 momogg

即使以前未結婚,一人嘅時候都係等,既然政策係咁,即使點樣煩躁都唔會改變。
老公亦無咩可以打尖嘅理由,都係默默咁等咋
反而果時明知有排等,其實好努力搵錢,結婚之後要照顧埋我同媽媽又係另一個故事了。

排緊邊條隊嘅會員,大部分都係跟規矩排

而家嘅規矩係年齡優先,年紀大就加分
即係好似家庭隊咁,有長者都快啲啦,唔通我又話佢唔公平咩
分享 分享 讚好人數:4查看名單

回應  ltkslp
回應  momogg
即使以前未結婚,一人嘅時候都係等,既然政策係咁,即使點樣煩躁都唔會改變...
Miss.Hui 發表於 2015-02-01 22:19:27 原文

你未經歷個梗係講得口響,到時係你自己,你就唔會咁講。
唔係得你一個人先有故事架。亦都聽左好多人講好多老人家都係比晒d錢仔女去申請公屋,有d甚至拎完唔住,咁樣又公平咩。
只係政府無能,唔係我嘅錯。我亦都唔係後生,唔係得你先要照顧媽媽,難道我唔洗咩,我一個養3個本帖最後由 momogg 於 2015-02-01 22:51:02 編輯

分享 分享 讚好人數:1查看名單

呢個新計分制根本唔係用公平來作為大原則,
新計分制是當每一位非長者年齡到咗45歲,就會自動加60分,
(無理解錯是每一位非長者申請人當自已年齡去到45歲就會自動加60分,雖然是一次性,但將會是持續性)
最終結果係不會再有45歲以下非長者申請人---即使"佢哋"/"我哋"等咗十年八年,都唔會有機會上樓.

因為以往會有一些30多歲及40多歲的一少部分非長者等夠時間/分數,而上到樓,
另外50多歲的一羣非長者因未等夠時間/分數....結果係會出現一些較年輕的非長者會比較年長的非長者"上咗樓先".

如果我無理解錯新計分制就係要杜絶"呢一個情況",
大家亦可以咁樣理解,以往咁多年非長者總上樓人數在各個年齡分怖內是會有一些較年輕的非長者上咗樓,多數係30至40多歲嗰一批,
新計分制的目的就是要透過新的計算方法,去將呢一批過往等咗咁多年,原本快將或已經等夠時間/分數的一批較年輕的非長者的配單位/配額強行"抽走",
而被強行抽走了的單位/配額會去咗邊呢?.....點解45歲或以上的年齡組別要無啦啦再加多60分呢?(十萬人以上的非長者申請人年齡分數已經由每年3分轉為每年9分)

數學上黎講叫做"左手過右手",但對我哋呢班等咗好多年,以為快將見到/擁有自己真正的家的一批非長者申請人來講,卻是左一巴右一巴......

舊計分制,"三年又三年",
新計分制,"十年又十年"........
(生命太短 明日無限遠 始終都不比永遠這樣遠,
有沒有終點 誰能知道 在這塵世的無間道,
快到終點 才能知道 又再回到起點 從頭上路)無間度歌詞!

呢個新計分制根本唔係用公平來作為大原則,
新計分制是當每一位非長者年齡到咗45歲,就會自動加60分,
(無理解...
babydog 發表於 2015-02-01 22:53:07 原文

你講得好正確。我朋友2013年申請,佢只比我大一歲。但我等左11年,新制下,我竟然只多佢10分。
跟本冇可能接受囉,個10年咪白等,係極唔公平本帖最後由 momogg 於 2015-02-01 22:59:11 編輯

咁上樓分數要幾多

大家要搞清楚,只有一人申請行先係計分,其他人數申請,就全用等候時間先後次序
2003 年申請 1人  U 0134XXXX .2014  May 會有160分,審查咗,過咗額

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...11
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖