香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 有裝修及維修問題可以留問題給我(不承接任何工程)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...40...143
支持鍵盤翻頁

回應 #323 Ethan_Cho

Ethan_Cho借問聲白磚尺寸幾大?么價錢?側磚間墻有幾寸厚?白磚與沙磚哪種好點啊?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

請問自已鋪轇地板,約230呎,要幾多塊?約幾錢?有D唔使用轇水好唔好?幾錢?
herry817 發表於 2013-10-15 15:36:48

我上個禮拜晌旺角問咗一間膠地板細鋪頭。
6x36" 長條型膠地板,每塊 19 蚊。

鋪工方面 :
空內面積 190 尺,如一間過無房,
包膠水底料,包石膏白英泥執平地臺 (小部份),
包運輸搬埋上樓,加 $2000本帖最後由 teasee 於 2013-10-20 15:29:43 編輯
特快已選租置單位,感恩中。

回應 #387 Ethan_Cho

嘩,都幾貴,不過唔該哂你既意見

回應 #386 Ethan_Cho

長絛型或方型都無問题,邊種會平啲?前兩日去旺角睇過有種無需轇水既,好唔好架?因我分配既係30多年既舊公屋,唔想用太多錢整.thanks!

回應  Ethan_Cho
             Ethan_Cho借問聲白磚尺寸幾大?么價錢?側磚間墻有幾寸厚?白磚與沙磚哪種好點啊...
隨緣2 發表於 2013-10-20 15:07:50

白磚?!
間房唔系紅磚就沙磚, 未聽過白磚
紅磚1件4"x2"x8"
沙磚4"x2"1/2x8"
沙磚好做, 但唔夠實
紅磚功夫多, 但實淨
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

我上個禮拜晌旺角問咗一間膠地板細鋪頭。
6x36" 長條型膠地板,每塊 19 蚊。
鋪工方面 :
空內面積 190 ...
teasee 發表於 2013-10-20 15:28:04

6"x36"即是每件1呎半
每件19蚊, 咩牌子?!
Mori平均14/件
地台需要盪平唔建議用白英泥, 收水會谷出黎
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

回應  Ethan_Cho
長絛型或方型都無問题,邊種會平啲?前兩日去旺角睇過有種無需轇水既,好唔好架?因我分配既...
herry817 發表於 2013-10-20 23:13:41

正路黎計, 方形平o的, 唔落膠個隻好快玩完
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

想問方法是最平
有什麼可以自己裝
有什麼一定找人裝修

致各位壇友 :
小弟在呢行日子唔算太長亦唔太短
自己亦都出來做過唔少裝修工程
有任問題樂意解答, 無論DIY...
Ethan_Cho 發表於 2012-09-16 00:29:00

請教: 如用沙磚間房,牆身夠唔夠力裝電視掛牆架? (掛46"LCD電視)

謝謝!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...40...143
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖