香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 有裝修及維修問題可以留問題給我(不承接任何工程)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...41...143
支持鍵盤翻頁

請教: 如用沙磚間房,牆身夠唔夠力裝電視掛牆架? (掛46"LCD電視)
frankie838 發表於 2013-10-24 09:45:59

夠力!但一定要打拉爆
無論沙磚/紅磚, 電視超過37", 最穩陣就要打拉爆
另外建議去配NB o既掛牆架
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾
分享 分享 讚好人數:0查看名單

想問方法是最平
有什麼可以自己裝
有什麼一定找人裝修
kk1314 發表於 2013-10-24 07:47:28

大前題系你自己本身識唔識?
如果完全唔識, 唔建議自己搞
一黎搞出黎一定唔靚仔, 二黎好唔安全
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

你好,請問:
1)如果想拆廚房地台及牆身瓦重舖,需唔需要重做廚房防水?可否喺唔拆石屎灶檯既情況下完成?(因已入住近三十年)
2)舊式公屋廁所超細無企缸位,每逢沖涼全個廁所都濕晒,請問廁所門換邊款較好?
3)以下邊款門最經濟(連工包料計)?請順序說明,謝謝!
     鋁摺門、鋁趟門、一般木趟門、一般透光木趟門(磨沙玻璃?)、玻璃吊趟門
4)一般板間牆連批盪油油後,夠力掛全身鏡及層架上牆嗎?或最大承重量約幾多?
5)舊星盤可否拆除,然後重新訂造一個同原裝一樣既星盤連不銹鋼檯面?現時市面仲有無?如果有造價貴嗎?

唔好意思!咁多問題,唔該晒!本帖最後由 missuruby1016 於 2013-10-26 13:51:48 編輯

你好,請問:
1)如果想拆廚房地台及牆身瓦重舖,需唔需要重做廚房防水?可否喺唔拆石屎灶檯既情況下完成?...
missuruby1016 發表於 2013-10-26 13:50:58

1)如果想拆廚房地台及牆身瓦重舖,需唔需要重做廚房防水?可否喺唔拆石屎灶檯既情況下完成?(因已入住近三十年)
唔需要, 基本上批盪及鋪瓦時已落英泥寶, 不是經常受水的地方無需做防水
可以不拆灶台完成工程
2)舊式公屋廁所超細無企缸位,每逢沖涼全個廁所都濕晒,請問廁所門換邊款較好?
用巴士門(鋁摺門)
3)以下邊款門最經濟(連工包料計)?請順序說明,謝謝!
     鋁摺門、鋁趟門、一般木趟門、一般透光木趟門(磨沙玻璃?)、玻璃吊趟門
你的排列已是正常排序!
4)一般板間牆連批盪油油後,夠力掛全身鏡及層架上牆嗎?或最大承重量約幾多?
夠力, 當然不是巨形個類, 可承受重量唔屬於我地裝修範疇, 無辦法計俾你
5)舊星盤可否拆除,然後重新訂造一個同原裝一樣既星盤連不銹鋼檯面?現時市面仲有無?如果有造價貴嗎?
可以拆, 但現貨未必有, 必需要訂造, 現時不锈鋼造價貴得嚇人, 而且已好少人會咁造, 唔建議咁做
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

thanks! 唔該哂!

回应 #404 Ethan_Cho

Thank you so much! :)

分享 分享 讚好人數:1查看名單

全屋剷底見石屎後,直接上油可以嗎?
自己裝修,全屋剷底見石屎後,可以 直接上油嗎?正確步驟是怎樣?正確步驟是怎樣?並請介紹有關工具和材料。

回應 #396 Ethan_Cho

Mori平均14/件。。。邊度買啊?Mori系吾系牌子?

6"x36"即是每件1呎半
每件19蚊, 咩牌子?!
Mori平均14/件
地台需要盪平唔建議用白英泥, 收水會谷出黎...

Ethan_Cho 發表於 2013-10-20 23:44:57

我睇啱果隻 6x36" 個牌子叫 the floorist,
全厚 3mm, 耐磨層 0.5 mm。

另請問 :
1.) mori 膠地板,可以晌邊度買到呢,呢度版規唔俾講鋪頭名,可否幫忙提供大概地址。
2.) 我 diy 盪平地臺,淨用石膏粉開水可以嗎?駛唔駛加熟膠呢?
3.) 另外,我正考慮用 鋁榔+ 石膏板 間房。有無老實鋪頭推介俾小弟呢  
特快已選租置單位,感恩中。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...41...143
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

"家居裝潢"分區有更多裝修資訊! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖