香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 有裝修及維修問題可以留問題給我(不承接任何工程)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...42...143
支持鍵盤翻頁

回應 #139 改改改

how much 600 x 600
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #196 cy30john

岩士唐膠地板 how much?

全屋剷底見石屎後,直接上油可以嗎?
自己裝修,全屋剷底見石屎後,可以 直接上油嗎?正確步驟是怎樣?正確...
sunny.888 發表於 2013-10-27 00:28:31

正路黎講剷完底唔可以直接油油
先索施拿, 再批灰3-4浸, 打磨好再油乳膠漆3-4浸
剷仔, 灰持, 灰板, 菜膠, 複粉, 石膏, 光油, 施拿, 平底槳, 沙紙, 乳膠漆
樣樣唔少得,
如果你完全唔識
要自己DIY第1樣野就系要接受到一定唔會靚
第2樣野, 可以買現成灰黎批(906)
做出黎好唔好就祝你好運了
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  Ethan_Cho
   Mori平均14/件。。。邊度買啊?Mori系吾系牌子?
sunny.888 發表於 2013-10-27 00:41:46

現角上海街好多都有得買
Mori系牌子
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

我睇啱果隻 6x36" 個牌子叫 the floorist,
全厚 3mm, 耐磨層 0.5 mm。
另請問 :
1.) mori 膠地板,可以...
teasee 發表於 2013-10-27 01:00:56

floorist o的質料都OK
其實依家普遍都會系3MM厚
Mori系旺角上海街好多鋪頭都有
如果要自己盪地板, 你最好用返英泥沙或英泥油
石膏好快會爆
釘鋁質C字槽, 石膏板面, 可以去搵D天花鋪問
記得格價!!!呢期好多鋪頭搶錢!!!
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

回應  cy30john
岩士唐膠地板 how much?
sunny.888 發表於 2013-10-27 02:27:13

你都睇得一百三十幾樓o既帖, 點解唔繼續爬落去呢?
你問o既問題, 我見你系好多樓都出現過, 應該知到我講過唔少次
如有心搞好自己間屋, 請再努力o的......
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

回應 #416 Ethan_Cho

Ethan_Cho,YTONG防火輕磚,稱作(白磚)側厚小過4寸,舊公屋用來間房房署認可嗎?

floorist o的質料都OK
其實依家普遍都會系3MM厚
Mori系旺角上海街好多鋪頭都有
如果要自己盪地板, 你最好...

Ethan_Cho 發表於 2013-10-27 13:21:11

多謝師傅回覆及指教
尤其係之前兄台指導,白英泥收水後會谷起,
你輕輕一句說話,我走少好多錯路

地臺方面,小弟真係諗到無得諗先至考慮用石膏。
泥油都有諗過,但油漆先係我專科,就連些少泥水經驗都無。
之前去過天行討論區睇過好多關於泥油嘅嘢,
但睇極都係一知半解。

始終無泥水經驗,唉
特快已選租置單位,感恩中。

回應 #413 Ethan_Cho

多謝師傅

努力 努力 加油 tks

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...42...143
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖