香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 有裝修及維修問題可以留問題給我(不承接任何工程)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...43...143
支持鍵盤翻頁

回應  Ethan_Cho
    Ethan_Cho,YTONG防火輕磚,稱作(白磚)側厚小過4寸,舊公屋用來間房房署認可嗎?
隨緣2 發表於 2013-10-27 13:39:26

羞本上房署認唔認可都無咩分別
到你要搬個時都一樣系要還原
輕身磚有個唔好處就系收水好快會爆返o的夾口出黎
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾
分享 分享 讚好人數:0查看名單

多謝師傅回覆及指教
尤其係之前兄台指導,白英泥收水後會谷起,
你輕輕一句說話,我走少好多錯路...
teasee 發表於 2013-10-27 19:30:59

泥油同英泥沙開法要分開
泥油唔好落英泥寶, 密度太高一樣會爆
英泥沙就要落, 事關兩者本身開出黎o既密度唔一樣
白英泥多數用黎掃口, 或索濕沙面痴瓦用
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

回應 #421 Ethan_Cho

Ethan_Cho,如家派到舊公屋要裝修,舊屋邨有沒有泥頭站,那廢泥頭系唔系自己叫車清走啊?清泥頭么價錢?怎計算的

我今日鋪左膠地板,請問使唔使打蠟?
請問地腳線買膠定木好呀?旺角有冇得買嫁?麻煩哂

回應  Ethan_Cho
     Ethan_Cho,如家派到舊公屋要裝修,舊屋邨有沒有泥頭站,那廢泥頭系唔系自己叫車...
隨緣2 發表於 2013-10-27 23:02:22

部份屋苑管理處有提供泥頭斗的, 當然是要自己清落去及俾錢啦
如果搵人清, 可以搵清拆佬清或貨車佬清
價錢要視乎返你邊一區同有幾多野
淨計車錢, 多數1000/1車, 清理另計
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

我今日鋪左膠地板,請問使唔使打蠟?
請問地腳線買膠定木好呀?旺角有冇得買嫁?麻煩哂
hokying84211 發表於 2013-10-28 01:07:30

唔洗打, 本身已經光面
用木好, 去木行界o的2分木線is ok
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

Hello Ethan,

我派咗啟德既德朗邨一人單位(廰房大約100尺) , 請問:-
1) 鋪地磚/膠地板/無逄地板
2) 廚房吊櫃
3) 油油

請問怎樣做可以最平呢? 煩請高人指教.
市1
step2: 5月中
step3: 9月11日
step4: 9月14日
收信: 9月28日派德朗邨

我都派左新樓,請問找邊D人裝修好,房屋署推薦果D裝修師傅得唔得?或者街邊派傳單果D,有D係裝修套餐,例如,2一3人,17800套餐,間一房,鋪地磚,廚櫃,得唔得呢。

夠力!但一定要打拉爆
無論沙磚/紅磚, 電視超過37", 最穩陣就要打拉爆
另外建議去配NB o既掛牆架...
Ethan_Cho 發表於 2013-10-24 11:56:32

多謝 Ethan Cho 兄的意見

我都派左新樓,請問找邊D人裝修好,房屋署推薦果D裝修師傅得唔得?或者街邊派傳單果D,有D係裝修套餐,例如...
好運 發表於 2013-10-29 11:38:49

房處認可的"承仔", 絕對死緊
裝修套餐, 你要預左會有好多字眼上o既差異, 後加野個時, 湯到你一頸血
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾
分享 分享 讚好人數:2查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...43...143
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖