香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 有裝修及維修問題可以留問題給我(不承接任何工程)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...44...143
支持鍵盤翻頁

Hello Ethan,

我派咗啟德既德朗邨一人單位(廰房大約100尺) , 請問:-
1) 鋪地磚/膠地板/無逄地板
2) 廚...
mayyukchiu 發表於 2013-10-28 22:18:35

派咗啟德既德朗邨一人單位(廰房大約100尺) , 請問:-
1) 鋪地磚/膠地板/無逄地板
正路稷計, 最平一定系鋪膠地板
2) 廚房吊櫃
吊櫃可以去廚櫃公司訂造
3) 油油
油油可以執執灰就翻油, 當然紀對唔come捱

請問怎樣做可以最平呢? 煩請高人指教.
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #431 Ethan_Cho

多謝意見, 唔該哂.
市1
step2: 5月中
step3: 9月11日
step4: 9月14日
收信: 9月28日派德朗邨

請問如果廚房牆磚唔拆的話,可否直接在灶頭對上裝綱板或貼強化玻璃架?另外廁所企缸係咪一定要升地台先裝到??
thanks本帖最後由 ChiChi 於 2013-10-30 23:05:08 編輯
市2 1249
12/9 德朗

朋友給了我2罐國民牌沙油漆,請問可以有牆身嗎

回應  Ethan_Cho
   請問如果廚房牆磚唔拆的話,可否直接在灶頭對上裝綱板或貼強化玻璃架?另外廁所企缸係...
ChiChi 發表於 2013-10-30 21:56:01

鋼板可以, 但玻璃就唔好啦...
企缸唔一定要升高地台, 要視乎返你個隻系咩缸先知
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

朋友給了我2罐國民牌沙油漆,請問可以有牆身嗎
sunny.888 發表於 2013-10-30 22:06:54

國民牌, 唔識...
沙油漆?!我估你系指沙膠
多數黎講沙膠用黎油O的水氣多O既地方, 例如, 廚房, 廁所
室內牆身油返乳膠漆會COME捱O的
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

我想問如果搵不同的cf做以下工程, 應該係做邊樣先呢? 煩請指點.

1) 鋪地板
2) 油油
3) 廚櫃
4) 裝冷氣
5) 裝窗簾
市1

回應  Ethan_Cho
我想問如果搵不同的cf做以下工程, 應該係做邊樣先呢? 煩請指點.
1) 鋪...
mayyukchiu 發表於 2013-11-02 17:05:36

先鋪地板
再油油
廚櫃如果是訂可以同油漆同步
再裝冷氣
最後先裝窗簾
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

請教Ethan兄
我已收樓(啟晴),已決定鋪牆紙,係旺角問了幾間都有唔同講法,所以想請教下你意見。
我已試過房署d油,如果我手濕咁摸下,會甩白色粉。

鋪頭a:可直至貼牆紙,乜都唔使攪,因為新樓房署已整好個底。

鋪頭b:貼牆紙前直接咁塗光油就得(好似叫光油),防霉。

鋪頭c:一定要起底(個'慘'底個'慘'字唔識寫),再塗光油先可以貼牆紙,唔係幾年後d牆紙會甩曬出o黎。

回應 #438 Ethan_Cho

唔該哂!
市1

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...44...143
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖