香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 屏欣苑 » 印花税
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

謝謝分享
分享 分享 讚好人數:0查看名單

想問下係香港居民, 但唔係首次置業, 又持有私樓物業, 仲要唔要去宣誓?
yautin1 發表於 2018-03-08 11:42:33 原文

以你講咁嘅情況可照去宣誓話已有物業。。。
交足稅,做個老實人。

同埋如擁有私人物業跟本冇資格申請居屋!

case 1,  簽咗居屋後買咗其他樓,   居屋係首置,   其他私樓有俾double 喎
case 2,  居屋原業主在成交後去...
bignose0216 發表於 2018-03-08 19:14:06 原文

我的理解係咁的~
居屋未正式成交,假如而家買咗私樓,私樓是首置,居屋係交辣椒碎。

理解有錯誤歡迎指正 本帖最後由 kamanwo 於 2018-03-08 21:53:42 編輯
個個都代朋友問?
你係:真八卦? 真多事? 真朋友?

想問下係香港居民, 但唔係首次置業, 又持有私樓物業, 仲要唔要去宣誓?
yautin1 發表於 2018-03-08 11:42:33 原文

宣誓係為證明自己合資格交低果個印花稅, 朋友你呢個 CASE 係交重稅果個, 宣誓已經唔關呢個 CASE 事

回應 #38 bignose0216

當然可以

我只係根據樓主問題去答咋,
可能簽咗居屋後買咗其他樓吧
又或者居屋原業主在成交前去世,承繼人有...
kamanwo 發表於 2018-03-08 17:19:05 原文

2個都唔係...係買居屋前已有私樓! 有私樓都可以買居屋的...用白表不能...但用綠表就冇問題...因為綠表不用資產審查, 要交還公屋!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #46 yautin1
咁你個case 應該吾洗宣,  因你都吾係首置,  宣黎無用!!~但你個case 要俾重印花稅, 要注意

回應 #47 bignose0216

謝師兄, 問題只是交雙倍定15%...不過應該好快知道了

回應 #48 yautin1
但有絶招,  可不可以找一個無物業既人做業主(你老婆或老公),  就可以免

回應  yautin1
但有絶招,  可不可以找一個無物業既人做業主(你老婆或老公),  就可以免
bignose0216 發表於 2018-03-09 11:45:02 原文

唔得呢! 買果時已寫晒名

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖