香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市1人 » 18歲開始排公屋仍遙遙無期 事主:房署話等多廿年
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

分享 分享 讚好人數:0查看名單

佢喺嗰度住咗咁耐,如果 嫲嫲有事走咗,我覺得房署都唔會還趕佢扯嘅
Moonlam777 發表於 2018-03-14 08:53:14 原文
除非有佢名,吾係就會即刻趕扯。。身邊有幾位都係老人家走咗,房署即刻趕個仔走。
擴四1307.2017年4月變擴二。擴二NO.1402.登記時間相等于2012-6
2017-7-5轉S1, 9月抽查!  2017-9-30收信,10月12審查。28號轉S2.11月9收信合格。
11月16轉S3.22日轉s4。25日收信派迎喜低層,望山景,超滿意!
12月4日簽意向書。2018-3-19收入伙信, 改期23號去取匙。開始裝修,靚靚迎東,可愛D小家!安居樂業!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

其實有冇能力供樓或者排居屋啊。不過我朋友都系單身,等左十幾年,去年派左安達村,其實如果你的號碼真系好後的話中途可以揾人工高的返下,臨到差唔多再轉份人工少的吧或者可以揾出現金的,其實人生好多出路,唔使咁灰的。不過都好好啦,識得為之後打算,你要加油啦
G131758x 擴3
2012年11月申請
29-01-2018轉s1
09-02-2018收信,22-02-2018延期至15-03-2018見主任
22-3-2018直接s4
23-3-2018收信派迎東村低層一房單位

找區議員幫忙,用照顧老人理由加名吧!
Yee1 發表於 2018-03-14 17:44:38 原文

呢個都不失為一個好辦法,
不過18歲以上的供養對象還可以此為由申請加名嗎
(個人認為申請有條件暫住或者都有機會o既)

http://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/about-us/policy-focus/policies-on-public-housing/B06/B06.pdf
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居

應該18歲就同嫲嫲另排一間公屋,如果係咁而家已經上咗樓啦~
iwyk4 發表於 2018-03-14 16:33:01 原文

嫲嫲本身係戶主, 點樣名列申請表另排呢  本帖最後由 baal999 於 2018-03-15 09:58:08 編輯
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1

現行公屋政策加只可以加仔女,唔可以加孫 ~
iwyk4 發表於 2018-03-14 17:01:40 原文

自己睇  

http://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/about-us/policy-focus/policies-on-public-housing/B06/B06.pdf

自己睇  
baal999 發表於 2018-03-15 09:57:46 原文

戶主"18歲以下的"的內孫/外孫,佢27歲點加呀 ?!

嫲嫲本身係戶主, 點樣名列申請表另排呢  
baal999 發表於 2018-03-15 09:57:11 原文

嫲嫲住緊無話唔可以同孫一齊再申請另一間
排到上咗樓嫲嫲可以刪戶/交返間舊公屋出嚟囉~
一向都係咁做啦,係你唔知啫

自己睇  

http://happyhongkong.com/cyclub/viewthread.php?tid=91874&page=1 留言#2

呢個都不失為一個好辦法,
不過18歲以上的供養對象還可以此為由申請加名嗎
(個人認為申請有條件暫住或者...
baal999 發表於 2018-03-15 09:53:12 原文

暫住都唔得,四項都無佢份

(1)負責照顧戶主的成年子/女(若未能通過「一個家系」的條件、「全面經濟狀況審查」或「住宅物業權審查」的規定);

(2)負責照顧戶主的兄/弟/姊/妹(只限一名)及其家人;

(3)須依靠戶主的18歲以下內孫/外孫;

(4)須依靠戶主的受供養親屬。

暫住都唔得,四項都無佢份
(1)負責照顧戶主的成年子/女(若未能通過「一個家系」的條件、「全面...
iwyk4 發表於 2018-03-15 13:05:50 原文

第(4) 點, 無規定要18歲以下呢

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖