香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 「綠置居」佔去市區公屋公平嗎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5...9
支持鍵盤翻頁

尤其是供不應求的市區公屋,須知換樓者公屋未必1比1的市區舊公屋交出而是新界,擴展,離島區來換,如果100個交回的單位只得10個在市區又會點呢?
好運到來 發表於 2018-03-29 19:08:35 原文
咁又點?輪公屋又要寫包單住市區?新界,擴展,離島唔住得人?窮人就係選擇少d架啦,咁人地夠想入四季食lunch囉,點解窮人得茶記/快餐選擇?唔公平喎 本帖最後由 rainbow` 於 2018-03-30 20:07:23 編輯
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應 #39 好運到來

咁講應該全民住公屋添啦!

政府房屋政策未必做得好,
但推出番綠置同居屋
係為左回應之前唔係公屋就私樓房屋階梯既斷層
原則上黎講1換1, 頂多多少少執時間, 終極結果無大分別

公屋就一直以黎都係隨緣,
三次機會一係要一個唔要
以前係咁, 現在都係咁
無話點叫公平

市區盤做物業反而唔會比起做公屋嘥
好老實講填份表再等十年八載上到市區公屋就好公平?
一世住公屋又好自豪?
人係自私既, 有邊個唔想有好環境
有人歡喜有人愁, 睇餸食飯啦
分享 分享 讚好人數:5查看名單

回應 #1 好運到來

原先4800個單位變2500個單位,你又覺得公平嗎?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  好運到來
原先4800個單位變2500個單位,你又覺得公平嗎?
calvin1229 發表於 2018-04-01 03:10:11 原文

這並不是我個人說的,而是社會上的聲音。
更何況想買樓想當業主者天價豪宅買不起,政府因應中產階層而推出綠置照顧,政府理應因為公屋地用途珍貴而公屋輪候長龍未解前做一個平衡而非向已建成公屋打主意,市民心裡雪亮看得到火炭綠置計劃取消便轉換成東京街公屋轉綠置,公不公道自在人心。
G1327至G1329登記擴二2013年5月
2018/6/28轉s1/10/13s2/10月19s3/10月20s4
10月23收配房信派長康邨超荀骨樓
10月24已簽署拒絕!10月25已出拒絕字。
10月31s2/11月21s3→22號s4
11月24收派房信碩門邨二期高層。
19年2月12日收拎匙信24號簽約。

九成富戶都買唔起樓
Bh6111 發表於 2018-03-29 18:59:48 原文

九成富戶都買唔起私樓

我是一人富戶, 年50. 私樓$300 都供唔起
民主黨, 民建聯, 自由黨 它們當年全部支持賣領匯.
交椅洲填海交換成哥球地.  粉嶺住人, 交椅洲打球.
= 打風睇浪 = 酷熱行山  = 寒冷露營  = 暴雨玩水
分享 分享 讚好人數:3查看名單

九成富戶都買唔起私樓
我是一人富戶, 年50. 私樓$300 都供唔起
tomlam@TM 發表於 2018-04-01 11:22:01 原文

有時所謂的公屋富戶, 只是辛辛苦苦工作,節衣縮食,儲了少少錢!! 若冇左公屋, 又沒有本事買私樓,要去租樓,這些積蓄就很快用光!
分享 分享 讚好人數:4查看名單

這並不是我個人說的,而是社會上的聲音。
更何況想買樓想當業主者天價豪宅買不起,政府因應中產階層而推出...
好運到來 發表於 2018-04-01 10:42:39 原文

社會上好多聲音都要多建居屋和綠置居! 亦有好多聲音,是新公屋7,8成也是新港人和外地來港人仕申請,不是本土出生的港人可以領受!真係貧窮需要申請公屋的人,根本不會這麼計較地方在哪裏,上到樓不用住劏房已經好開心! 只是那些不是真正貧窮的人, 不急於上樓 ,才會左揀右揀!本帖最後由 Yywong 於 2018-04-01 12:08:56 編輯
分享 分享 讚好人數:6查看名單

回應 #48 Yywong
但是住劏房者並已包括有小孩的家庭,有些人有小孩不止二個,在這種窄小環境下生活的小朋友又以深水埗唐樓劏房最多,連電視新聞都有播。一方面中產想要有樓當業主(請注意綠置條件不可以轉手有限制)
另一方面房署條公屋隊人龍絕對肯定不能散,因每天的單程入境人不打斷便起幾多公屋,綠置都還不可以解決的,無地已經預期了會乾涸的一天到來。
G1327至G1329登記擴二2013年5月
2018/6/28轉s1/10/13s2/10月19s3/10月20s4
10月23收配房信派長康邨超荀骨樓
10月24已簽署拒絕!10月25已出拒絕字。
10月31s2/11月21s3→22號s4
11月24收派房信碩門邨二期高層。
19年2月12日收拎匙信24號簽約。

回應  Yywong
但是住劏房者並已包括有小孩的家庭,有些人有小孩不止二個,在這種窄小環境下生活的小朋友又...
好運到來 發表於 2018-04-01 13:13:08 原文

現在很多有較好職業的人,都唔敢生小孩子啦! 若貧窮的人,生完一個又一個,甚至三個, 某程度責任也要自負啦! 唔應該找納稅人幫手養!
分享 分享 讚好人數:5查看名單

回應 #45 好運到來

你話社會心聲??現在只是房委會出來話4800個單位出售會擔心。
香港有很多人想買樓就是心聲。
你係唔係香港人???綠置居計劃是政府賣一個單位,租戶要還一個單位。
等上樓也可以選擇比較平的舊公屋租住。
你答大家先4800減少2500公平嗎?
2300個家庭冇得買,
2300個家庭冇得租平的公屋。
你應該話先減數目,
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5...9
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖