香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 欣田邨 » 唔用煤氣,全用電夠電力嗎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

有 但香港好少 就算係都係代購大陸牌子 所以淘寶有好多
jennyto1989 發表於 2018-04-07 13:00:37 原文

電熱水爐我建議你香港正規電器鋪買

大陸買熱水爐雖然話有全國保險

但應該不包刮香港特別行政區

香港有啲熱水爐有排壓閥裝置會安全好多

如果沒有排壓閥(砲痞)當發生温度感應唔識停。。。 發熱線會繼續煲水直至個儲水式熱水爐水胆爆或裂開

成個人照頭淋滾水
自己諗本帖最後由 大倫 於 2018-04-07 13:15:08 編輯
窮L唯有乜嘢都...自己整...慢慢做..@@
分享 分享 讚好人數:0查看名單

電熱水爐我建議你香港正規電器鋪買
大陸買熱水爐雖然話有全國保險
但應該不包刮香港特別行政區
香港有...
大倫 發表於 2018/04/07 13:11:49 原文

我都係喺香港正規電器鋪買㗎 不過佢話單上定熱水爐只有德國同大陸牌子 反而佢介紹我用大陸牌子更加好用所以我就買了 其實我覺得大陸野又唔係真係咁worse, 講真 好多香港買到既都係大陸整嫁啦

抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。

雖然線掣係100A,但實際上電錶房果個分掣未必係100A的。
09/12擴展1人。
10/13結婚(擴2 G1326)。
04/15及10/16加一對仔女並轉離島4。
6/2/17首次審查,06/17為S4並第一次派銀灣邨。
11/8/17正式收匙。

回應  andy2k
咁即係我要廚廁都要熱水,就要中央啦!
Shingyuko 發表於 2018-04-07 00:37:00 原文
係。
你果度應該有冷氣混水系統,所以容易裝到。
09/12擴展1人。

雖然線掣係100A,但實際上電錶房果個分掣未必係100A的。
Thomascyk 發表於 2018-04-07 21:52:58 原文

唔會啩 。。。 咁樣唔啱供電例則。。 政府唔會犯咁嘅低級錯誤

唔會啩 。。。 咁樣唔啱供電例則。。 政府唔會犯咁嘅低級錯誤
大倫 發表於 2018-04-08 00:22:55 原文
呢層我都係估下,因為我在舊屋試過幫部舊電話去充電,突然全屋黑晒,屋內電箱竟然冇跳到,最終要找保安係電錶房內打返個掣。
09/12擴展1人。

呢層我都係估下,因為我在舊屋試過幫部舊電話去充電,突然全屋黑晒,屋內電箱竟然冇跳到,最終要找保安係電...
Thomascyk 發表於 2018-04-08 08:04:51 原文

呢個情況只可以話 屋外面嗰個掣。。反應快過屋裏面嗰個掣。。。 呢個情況 都好普遍。。。 未必會跳你屋企嗰個掣先

呢個情況只可以話 屋外面嗰個掣。。反應快過屋裏面嗰個掣。。。 呢個情況 都好普遍。。。 未必會跳你屋企...
大倫 發表於 2018-04-08 08:10:31 原文
09/12擴展1人。

回應 #1 Shingyuko

市面有速熱電熱水爐,呢兩年有好多公屋用。熱水供應快而長時間
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
建立帳戶後請按此重載本頁。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖