香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 屏欣苑 » 收入或資產超額影響收樓?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

呢個問題, 綠表公屋戶仲驚!!
Altonpoon 發表於 28/06/2018 08:51:22 原文

驚d咩呢
個個都代朋友問?
你係:真八卦? 真多事? 真朋友?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

新富貴政策: 資產100倍就要交返間公屋

驚d咩呢
kamanwo 發表於 2018-06-28 16:52:44 原文

要即刻搬離公屋,就算居屋未入伙都好

要即刻搬離公屋,就算居屋未入伙都好
魚仔happyfish 發表於 28/06/2018 17:24:20 原文

呢個一定有酌情…
個個都代朋友問?
你係:真八卦? 真多事? 真朋友?

1人資產可以有$249,000, 100倍即係2仟4佰幾萬
中3次六合彩頭獎都未要搬!!
唔驚咩!!
我仲咩要走去買居屋!!

呢個一定有酌情…
kamanwo 發表於 2018-06-28 18:24:46 原文

收入與資產無超就當然有酌情,依家係討論緊收入或資產超額。

1人資產可以有$249,000, 100倍即係2仟4佰幾萬
中3次六合彩頭獎都未...
Altonpoon 發表於 2018-06-28 18:50:33 原文

根據「富戶政策」,如住戶擁有香港住宅物業,或家庭入息超逾現行公屋入息限額 5 倍或總資產淨值超逾現行公屋入息限額 100 倍

係入息既100倍  

咁中六合彩就死得啦..120萬已經要走人!

只要在申請至揀樓日真正合資格,
那麼簽臨約後有任何財產變動都無影響,
放心吧
kamanwo 發表於 2018-06-28 16:00:15 原文

同意
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖