香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 麗翠苑(綠置居) » 趕唔趕到農曆伙新年前入伙?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5...7
支持鍵盤翻頁

1. 同期入伙估計只有凱樂4座+麗翠6座,你唔好誇大個問題
2. 據我所知,60日限期之後,循正規途徑仲有30日...
dragon00 發表於 2019-05-31 10:22:50 原文
我只再答多你一次, 我老友就係白田拆遷, 預算白田9, 10, 11座就係2020年4月拆(當然房署最後可能會延期如果新白田唔能夠如期入伙), 你做乜無端端話我跨大個問題唶? 大家討論互相尊重同客氣d呢?本留言最後由 catlinda 於 2019-05-31 14:29:36 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我只再答多你一次, 我老友就係白田拆遷, 預算白田9, 10, 11座就係2020年4月拆(當然房署最後可能會延期...
catlinda 發表於 2019-05-31 14:28:56 原文
佢4月拆係唔係同你同期入伙先?
都唔係同期你又攞埋白田同美東共4棟出嚟講,唔係誇大問題係咩?

其實我最初(#8)語氣都唔算唔客氣啦?,不如你睇吓#14開始點回我先?本留言最後由 dragon00 於 2019-05-31 14:36:45 編輯

回應  wai1621
講真你遲唔遲搬對我冇乜影響,反正我號碼都差唔多派,你遲搬都阻唔到我。好公道嘅,抽走新...
dragon00 發表於 2019-05-31 10:29:13 原文
從你的回應看出你只關心自己的事,因為你想上到麗翠苑的單位,一切有可能影響你利益的人你都不滿,包括買了因綠置居計劃已買到麗翠苑的買家,麗翠苑由6座公屋變成2座公屋大大影響了你細心計算輪候時間來派獲麗翠苑的可能性。
若你有多點理解買家困難,大家都想盡快上樓,而60日過後是要比3倍租和差餉來拿取61-90日,大家都原本是公屋戶,都不想遲過60天還公屋,錢不是鬆動到甚麼都可以豪爽地使用,現在部份業主是在扣除農歷新年真的只餘下不足30日的時間可作裝修,甚至半個月新年前/半個月新年後的局面,此區都是大家傾下可以點解決呢個難題。

房署遲派樓又比你投訴,綠置居買家遲還單位又比你投訴,那你有沒有感謝房署容許你可以調區避骨揀新屋邨才上樓?希望你能對大家能有多點同理心,不需以你贏我輸的態度來討論
分享 分享 讚好人數:10查看名單

回應 #33 Jessica2017

我問過好多裝修公司,唔係豪裝都要3個月,傢俬最快都要個半月先起到貨
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  Jessica2017

我問過好多裝修公司,唔係豪裝都要3個月,傢俬最快都要個半月先起到貨
fungkamchee 發表於 2019-05-31 23:43:24 原文
60+30咪剛剛夠囉
13091xxx,擴3轉市3
17年12月拒絕迎東,18年1月尾轉市區,
2018年10月10日收信派荷花中層
10月簽完意向書,辦理離婚中,轉市2,重新審查,
19年5月終於S2歸隊,5月17號派彩虹問題單位,27號拒絕,
7月23轉S3,7月26轉S4,7月30派麗翠

60+30咪剛剛夠囉
Jessica2017 發表於 2019-06-01 01:18:25 原文
個討論重點就是收樓會近農曆新年無裝修師傅會開工,難以在橫跨新年的90日內完成裝修

唔知可唔可以請負責麗翠苑既區譏員搞下呢可?

等公屋派樓又好,買咗麗翠既原公屋居民既我地又好,都係做咗呢個政府呢個社會既磨心,打和啦好嗎

希望討論區真的是為大家解決難題,不要為哪句說話不順心便覺得有人針對,便對立起來,感謝各位了

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖