香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 安泰邨 » 亞媽、亞仔、媳婦關係
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5...7
支持鍵盤翻頁

回應 #40 小白龍

睇見細佬兩公婆對亞媽咁樣,我唔忍心唔幫亞媽出聲.自古以來以孝道、孝順為先.
新年快樂
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #39 冇luck人

其實都有想幫亞媽揾社工傾下,我亞媽同細佬最反感係見社工.我唔同傴哋,我有冇唔開心,都可以搵朋友傾訴下,甚至社工.起碼我識搵人傾訴下,心情會舒服、開心點
新年快樂

回應  mimemike85

你知唔唔知道?細佬曾經罵過我,你出來香港咁耐,有冇知心朋友?一面話我對出面嘅人好...
均a12 發表於 2019-06-15 09:15:36 原文
樓主,你係佢家姐,又係細佬屋企人,
你哋家庭用咩方法溝通,外人冇得講,
入屋唔嗌聲你,係你老媽子同你,
以前點樣教你細佬,唔慣入屋嗌你,唔係一朝一夕。

我見有d家庭,冚家對話講哂粗口,
x老母前,x老母後,幾兄弟姊妹不知幾和諧,
又孝順,一家人樂也融融,老母九十歲,
仔仔女女定時睇阿媽,開心到不得了。本留言最後由 mimemike85 於 2019-06-15 13:46:46 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  ssyfanny

無 .我細佬仲想叫媽加佢老婆個名落呢間屋度.我叫亞媽千萬唔好加,到時趕你老人家走
均a12 發表於 2019-06-15 11:37:10 原文
你咁講,好難幫你囉!

樓主,你唔可以用你自己既角度,
去講,去做,你覺得啱既方法!

有網友講得啱,大家講既未必啱你聽,
但確實係事實!

根據住公屋條例:

家庭環境有更改變,
如:已婚/離婚,就要立即申報!

1/ 你細佬結左婚
2/ 你細佬老婆都有左,又唔係突然大肚,仲未加名?

但樓主你,仲叫阿媽唔好加新抱名?
咁第日個孫又加唔加名呢?

本留言最後由 mimemike85 於 2019-06-15 13:49:59 編輯

回應  任意門

希望你明白,我同老公唔係自私嘅人.我11年開始申請公屋,中途加亞女、先生、亞仔變四人單位...
均a12 發表於 2019-06-15 10:17:14 原文
我睇到「任意門」唔係話你自私,你靜心睇清楚先啦!

係話緊你細佬自私,高收入仲霸住公屋,
呢點我持平,冇話自唔自私既,兩睇囉!

樓主你自己都攞左公屋,
唔可以留名喺你媽咪間公屋,
如果你阿媽得你兩個仔女,你細佬留名都好正常。

但你細佬結埋婚,個老婆都就生得,
根返公屋條例加老婆名,反而你走去反對,
叫你阿媽唔好咁做,唔好加名,怕阿媽俾人趕走,
把口又掉返轉,叫你阿媽趕細佬兩公婆走?

你弟婦,而家係黑市,偷雞住堅公屋,
你同你老媽子都知,係你哋明知固犯!
呢點恕我極不認同你!
自唔自私,你自己覺得呢?!
如果被舉報,公屋都沒收你,
冇理據可言!輸硬!

仲有.....
做嘢唔好諗回報,唔好覺得阿媽叫你煲湯,
細佬&新抱,就會好多謝你煲湯佢哋飲,
分分鐘鐘嫌你成日上嚟,打擾佢哋作息,
d湯又唔係佢哋想飲,佢哋最後有冇飲到又唔知。本留言最後由 mimemike85 於 2019-06-15 14:22:00 編輯

回應 #46 mimemike85

我哋未搬走之前,我成日煲湯俾?哋飲,?哋兩公婆唔知足.係我亞媽講大屋轉細單位.至於我弟婦青衣嗰邊有樓,佢都話可以生左之後番返佢自己親生亞媽嗰邊坐月.
新年快樂

睇完篇野,個人睇法唔好理細佬既老婆係間屋有無名,大家都有一個家庭,你成日上去阿媽屋企,甘或者弟婦會唔會唔多中意呢,講真我自己就唔係好中意招呼親戚既052;特別係姑奶之類,不喜勿插。皆因真係家家有本難念既經
已上楼
分享 分享 讚好人數:3查看名單

睇完篇野,個人睇法唔好理細佬既老婆係間屋有無名,大家都有一個家庭,你成日上去阿媽屋企,甘或者弟婦會唔...
Zuzzu 發表於 2019-06-15 14:41:32 原文
睇到樓主講咁多嘢!
我更加感到 細佬&弟婦 既感受!

1/ 經常上嚟屋企,又煲湯俾弟婦飲。
咁弟婦既生活習慣?弟婦領唔領情?
樓主有冇去了解?
調返轉諗,弟婦會唔會諗,
大姑奶,
我唔識自己照顧自己咩?
你成日上嚟煲湯,霸哂d嘢嚟做,
我仲邊有機會孝順奶奶,照顧老公呢?
大姑奶,你係咪覺得我冇用?

2/ 細佬出聲叫阿媽,公屋戶籍加老婆名,
奶奶聽大姑奶話,唔加老婆名,
細佬&弟婦 有咩感受?

3/ 係唔係弟婦有得生,大姑奶就俾弟婦加名?
冇仔生就唔加名?定係生完仔,只加孫仔名?
弟婦仲係冇得加名?

你細佬大個啦!
細時兩姊弟,大時兩家人。
樓主,你放手啦!

細佬而家同老媽子,先至係同一屋簷下,
你聽吓其他網友講,你自己調整心態啦!本留言最後由 mimemike85 於 2019-06-15 15:05:58 編輯

回應 #49 mimemike85

我亞媽都有番工,幫細佬,、弟婦洗埋衫仲曬埋、摺埋衫.亞媽仲要早起床,出街買埋餸煲埋湯俾?哋飲.仲俾弟婦罵.總之我作為大姑奶唔知點講,我又唔識講嘢.一出聲就得罪人
新年快樂

回應  任意門

我亞媽在屋企明明同細佬講緊家事,細佬在亞媽面前轉另一話題講到香港政治問題.
均a12 發表於 2019-06-15 08:42:45 原文
你細佬不負責任,又厚面皮

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖