香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 麗翠苑(綠置居) » 麗翠苑麗榕閣感染大爆發
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

居民衛生意識差,行為又自私 (大家住咗一段日子都好清楚),加埋冇得救垃圾管理公司,所以唔 surprise

唯...
tigerbb 發表於 2020-08-03 13:49:35 原文
想不到現有偉大的香港政府領導下市民都要自求多福,睇天做人
分享 分享 讚好人數:0查看名單

令你有事對你黎講咪病毒囉 智能電話已經污糟過廁所板啦,你係咪唔用呀 病毒應該對任何人都有害,...
tikkpop 發表於 2020-08-02 17:03:13 原文
1. 病毒還病毒, 細菌還細菌, 係生物分類學係完全兩個唔同kingdom, 兩者分別可以用植物同動物嘅分別去比喻
2. 智能電話係因為清潔不足先會污糟過廁板, 解決方法係兩者都要徹底清潔, 唔係唔用, 跟你嘅邏輯, 唔通唔痾屎?
3. 病毒都有好多種, 其實好多病毒人畜無害, 好好利用的話病毒可以醫病 (有興趣嘅朋友可以睇吓咩係溶瘤病毒)
4. 正正因為武肺好多時感染咗都無病徵, 咁先煩, 因為無病徵都可以傳染比其他人
5. 可能你啱, 用群體感染嘅地區可能可以贏到最後, 但萬一群體感染唔work呢? 如何保證呢個方法可以贏到最後? 而且, 咁講嘢嘅態度, 對感染者同佢哋嘅家人, 特別是因此身故者嘅家人嚟講, 太涼薄了吧
6. 除咩非永久鎖國鎖城啫, 政府短暫都唔肯做la
7. 如果你都覺得疫苗唔work, 咁點解你又會覺得群體感染係work, 兩者機制都係用抗原去刺激B細胞於產生抗體從而獲得免疫力, 分別在於疫苗只有抗原但群體感染係抗原加病毒RNA, 而且疫苗係可以控制咩人注射, 但群體感染控制唔到咩人感染
8. 到研發到有疫苗已經開始變種呢一點, 病毒有一啲位叫保守序列 (即變化得好慢嘅位置), 研發疫苗通常針對呢啲序列, 唔通藥廠用咁多錢研發完啲嘢出嚟冇用賣唔出呢啲蝕本生意佢哋會做咩
9. 有得揀大把人唔會帶口罩, 呢個我信你, 但數字已經證明咗戴口罩真係可以減輕疫情, 呢個新聞講咗好多, 自己google la本留言最後由 Apoorsister 於 2020-08-04 13:08:20 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

希望大家留言負責任, 唔好講一啲無科學根據又鼓吹防疫鬆懈嘅嘢, 祝大家身體健康
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應 #42 Apoorsister

謝謝你詳細解釋,有些巴打講群體免疫,我都不懂回應呢

疫情當前, 做好個人衛生同清潔, 除左係保護自己, 都係應有既公德心。有D人覺得後生染病都唔驚, 但如果你成為一個傳染者, 感染左其他人呢? 老弱婦孺未必咁好彩。群體免疫, 香港地方咁細, 人口咁多, 一但大爆發, 真係承受唔起。死亡人數, 唔係單單係一個數字, 係代表活生生既人命, 佢地有家人有朋友。任何可以減少人命傷亡既方法大家都應該盡力去做, 唔應該覺得係無用功。最後, 呢個世界有好多細菌病毒一開始係無藥可醫,例如 天花, 但後來研究出藥或者疫苗對抗, 呢D都係靠前人既努力。

當出現病毒大流行, 即使地方保持清潔企理, 但只要有中咗招嘅人進入停留就有播毒風險, 尤其係升降機

令你有事對你黎講咪病毒囉 智能電話已經污糟過廁所板啦,你係咪唔用呀 病毒應該對任何人都有害,...
tikkpop 發表於 2020-08-02 17:03:13 原文
我個人認為戴口罩起碼可以減低自己感染機會,你戴咗可以減低你感染我嘅機會,
不過如果你嘅取態係認為唔戴冇問題只係驚罰錢,
咁其實你可以袋定個口罩唔洗戴住,
到有人屌你或阿蛇想捉你時你即刻戴翻,
到行開咗又除翻,唔會罰你錢,
不過如果你中咗唔好後悔,你仲可以堅持唔好去醫,等啲抗體生出嚟,希望你可以笑到最後。本留言最後由 oginome 於 2020-08-05 12:39:01 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖