香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 掙扎!如果係我依個情況, 你地會買綠置居嗎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5...7
支持鍵盤翻頁

家庭人數 4 人
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我係女,今年20尾,同媽媽(長者)一齊住係市區330尺的公屋
我份職業穩定,人工4萬,過幾年會升到6萬
我一直都...
howtodo 發表於 2020-09-18 10:30:51 原文
有$又易抽中,就買咯,屋大屋細系自己的,夠住可以了,公屋隨時有咩情況要搬、未麻煩,不過我自己覺得。但還是要你自己想、加油?⋯⋯你都好高人工呢,為你開心?而且又穩定,好難得,要就決定了,問邊個都係意思,買家的意見最重要☺️
市4 G126xxxx
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我真係好掙扎,老人家唔太鍾意個間格同地點,又好多憂慮下次又未必有
howtodo 發表於 2020-09-18 12:02:19 原文
機會吾等人呢
市4 G126xxxx

如果只有280. 唔建議要

我係女,今年20尾,同媽媽(長者)一齊住係市區330尺的公屋
我份職業穩定,人工4萬,過幾年會升到6萬
我一直都...
howtodo 發表於 2020-09-18 10:30:51 原文
諗多一樣野。
你人工有番咁上下。如果行長者隊,長者做業主,你嚟緊供樓,如無意外,200萬供樓利息一蚊都無得扣。

回應 #47 welkinlam

唔係太明咩意思,可否講清楚一d?

回應  welkinlam

唔係太明咩意思,可否講清楚一d?
howtodo 發表於 2020-09-19 10:17:21 原文
少少「稅務安排」嘅延申考慮,因為見你人工有番咁上下,同埋將來會有所提升:
如果行「家有長者」,咁長者就必須係業主,加唔加埋你個名落業主,有個兩難位:
1) 加左,你可以享用到1半嘅供樓利息支出去扣薪俸稅,不過你從此就無左首置名額,將來不利於再置業
2) 唔加,你就享用唔到1半嘅供樓利息支出去扣薪俸稅,但係你就保留番個首置名額,有利於將來再置業

https://www.gov.hk/tc/residents/taxes/salaries/allowances/deductions/homeloan.htm

居所貸款利息扣除,要求:
1) 你係業主、或者其中一個業主(扣除按業主數除)
2) 樓係你有份自住
3) 你用按揭供樓,按揭利息支出可扣稅,每年扣10萬,玩足20年,共200萬扣稅額。

所以,當年我係反其道而行,唔用家有長者,公屋長者「戶主」變左做居屋「家庭成員」,我作為公屋「家庭成員」,對調去做居屋「業主」。

回應  wtc1126

甩名買樓,媽媽係長者,一般房署唔會要長者搬細屋;然後繼續返公屋同媽媽住
LLLLSY 發表於 2020-09-18 11:45:16 原文
好似全屋得番長者,全部65岁定70岁或以上 就得啦。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖