香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 海達邨 » 海達可能有幾座變綠置居?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5...8
支持鍵盤翻頁

咁又係。係咪房署無錢,所以將靚嘅公屋買哂出去?
街隊中新樓嘅機會越黎越小?️
shinghk 發表於 2020-09-25 12:43:08 原文
公屋嘅就話房署將靚公屋賣,買咗綠置嘅就話房署將差嘅賣留翻好嘅就少啲維修。

果然老婆係人地嘅好。。。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  shinghk

唔出奇、麗翠苑本來叫麗智邨的、其中一部分做了綠置
sallyjeffy 發表於 2020-09-25 13:02:09 原文
黃遠輝清清楚楚明明白白咁講綠置居係失敗嘅,都仲要繼續搞,奇。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  ChingChing19

數量上局外人以為無損失...其實有好多公屋住戶都只不過係仔女喺屋契除名以白表入紙申...
Waitmyhome6 發表於 2020-09-26 00:21:25 原文
其實人地攞對舊鞋去換新鞋, 都係要補錢的, 人地的有付出金錢上的代價

咁講啦, 綠置居呢個制度, 對輪緊公屋既係冇咁好, 少左新樓呢個都係事實

但只要成個制度恒久存在,到你上左公屋,住左5-6年儲左d錢,到時或者你又會appreciate呢個政策
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #42 oginome

期期都賣哂、點失敗。下期有鑽石山、海達的話、好快又賣哂。
市三 G1252
安達->啟德居屋

回應 #44 wai1621

我只係覺得呢個制度根本無100%騰出所有單位,既然有漏洞就無必要再搞
G1321 市4
12/2012藍卡
09/2019網上已轉S1
6/1/2020審查
24/1/2020 S2
2/2020 S2.....
3/2020 S2.....
4/2020 S2.....
5/2020 S2.....
6/2020 S2.....
7/2020 S2.....
8/2020 S2.....
30/9/2020 S3!!!
7/10/2020 S4...又喜又驚
10/10/2020 順利邨
15/10/2020電話拒絕
再等運...
29/10/2020再S2
3/11/2020再S3
12/11/2020再S4
15/11/2020收中獎信。
2021年可以安居了

回應  shinghk

大埔富蝶邨一期(頌雅路東)基本上冇可能
我為樓狂 發表於 2020-09-25 14:02:50 原文
二期部分座數之前諗過轉綠,後尾都放棄
社屋為主 經屋為輔

轉左綠置俾公屋戶買+搬過去,騰空更多公屋單位,條數差唔多,對街隊黎講無損失呀
ChingChing19 發表於 2020-09-25 21:14:15 原文
黃遠輝講咗啦,綠置居失敗丫嘛,仲搞?

我手copy左係論壇嘅post,其中一段
根據資料顯示,2020至2021年有望落成的公房項目,除了蝶翠苑外,還包括...
shinghk 發表於 2020-09-25 12:15:53 原文
公屋盤要比較「身家清白」先至有機會轉綠,包括地盤範圍內不涉及太多斜坡及公共設施,以免綠置居業主未來承擔太高維修保養費。

即係:
- 冇乜大斜坡
- 冇乜公共設施喺底,例如:社區會堂、體育館、圖書館、巴士總站、港鐵設施等(唔計屋邨管理處)
- 冇乜重大維修責任問題要小業主處理

分析:
海達- 有大量公共設施如: 社區會堂、社區中心、體育館、天橋網、食環街市、食環公廁、大型圖書館、巴士總站、港鐵及高鐵設施

鑽石山- 有大型商場、古跡及港鐵設施

彩福3- 有體育館、食環街市、斜坡

富蝶1及2 - 有社區中心、大量斜坡、巴士總站

所以認為海達、鑽石山、彩福3 、富蝶1及2 轉綠機會好微。本留言最後由 How 於 2020-09-26 10:06:05 編輯
社屋為主 經屋為輔
分享 分享 讚好人數:3查看名單

機會唔大
G132-G142 市4
S0 01/2013 尚未到達詳細資格審查階段
S1 01/2020 目前在詳細資格審查階段
S2 05/2020 已達輪候配房階段
S3 06/10/2020 在輪候配房階段
S4 13/10/2020 已經到達配房階段
S5 28/10/2020 經已接受房屋委員會所編配的公屋單位。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5...8
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖