香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 白田邨 » 1人單位想放梳化可行嗎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5...10
支持鍵盤翻頁

唔想洗衣機喺浴室,或者咁樣得唔得?
ellenchan 發表於 2021-01-22 22:07:24 原文
花得起$...又唔違規拆野改喉為大原則,乜都得~亲~
05/18中旬彩褔邨高層身故單位,拒絕>6月歸隊S2
08/09/18 不知不覺S3>11/09/18 S4
14/09/18 收配房信:翠屏南邨和諧2型低層單位,蠻满意!食肆多選擇,購物商場林立,對外交通方便~
24/09交租取匙!
裝修完成,12/12遷入
分享 分享 讚好人數:1查看名單

咁樣得唔得?
ellenchan 發表於 2021-01-22 21:38:17 原文
個衣櫃有啲奇怪,開門係向邊度?如果對門口會比梳化頂住,對窗口即係要踩上床先可以開衣櫃?電視櫃要好薄先得,如果唔係梳化同電視櫃中間應該擺唔到枱
分享 分享 讚好人數:0查看名單

都係基本一定要有嘅傢俬,一張床一個四尺衣櫃一個五尺雪櫃,一張單人梳化,一個茶几,一張摺檯,仲有一啲...
落葉歸根 發表於 2021-01-22 21:40:24 原文
都放到唔少野,我想像緊?

回應 #42 嘉露

唔奇怪,好多依家都喺咁,喺房做趟門衣柜,電視唔一定要電視柜,掛牆都可以,梳化同電視中間會有4呎闊
市4  1276

放4尺床?3尺咪夠
王大媽 發表於 2021-01-22 21:50:24 原文
4尺床爽啲呀嘛??加上我後生仲未結婚,如果結婚嘅話都要雙人床第一次搬屋所以好緊張,雖然而家未收樓諗定好似太早,但格局都係唔會變,攞下唔同idea都好

靚就唔拉得上關係,
係諗吓點擺位,
以低成本+實用性為主...
去傢俬舖(西灣河筲箕灣果區)找到合適既(衣柜同...
busconcamp 發表於 2021-01-22 21:55:20 原文
我都係諗住買你嗰款枱,平時自己食飯可以開一邊,招呼朋友就可以開曬

Um...你應該係廚廁"縮細"左
同埋禾多左個露台仔佔左"呎數",
「廳房」大小相差較少...
busconcamp 發表於 2021-01-22 22:00:24 原文
你個露台係喺廚房?另外想問下你點晾衫?因為我而家係晾室內我都諗緊遲下點算,唔係太想晾室外

回應 #41 busconcamp

其實改喉唔使好多錢,同埋小改房署喺批嘅,我都唔知樓主有冇錢㗎,只喺佢出post問到,比吓意見,你有咩好提議嘅都可以分享比樓主 親…… 本留言最後由 ellenchan 於 2021-01-22 22:42:01 編輯
市4  1276

唔想洗衣機喺浴室,或者咁樣得唔得?
ellenchan 發表於 2021-01-22 22:07:24 原文
你呢個唔錯喎,我唔係點煮飯所以其實廚房唔需要太多地方擺嘢,你張相可以擺埋雪櫃落廚房就perfect,唔使佔左廳個位

我都係諗住買你嗰款枱,平時自己食飯可以開一邊,招呼朋友就可以開曬
嘉露 發表於 2021-01-22 22:35:54 原文
可以揀:中間窄 或 中間較闊
視乎自己所需,中間窄款,摺埋時無咁掗位
05/18中旬彩褔邨高層身故單位,拒絕>6月歸隊S2
08/09/18 不知不覺S3>11/09/18 S4
14/09/18 收配房信:翠屏南邨和諧2型低層單位,蠻满意!食肆多選擇,購物商場林立,對外交通方便~
24/09交租取匙!
裝修完成,12/12遷入

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5...10
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖