香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界3人 » 幫家姐落名買樓
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5...7
支持鍵盤翻頁

房委會周一(4日)公布,一名居住於坪石邨的公屋居民,在填寫入息及資產申報表時,並無申報擁有一幅大埔的土地,地皮曾獲批建丁屋,並在2020年發出完工證,土地及物業價值1,600萬元。該公屋戶被房屋署檢控,被判監禁14天。
屋邨異地     風月同天
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #41 安居62

我6年前申請既時候係未買果達幾十萬幾地,佢係兩年前買,上年6月除返名,我一知佢買左既時候我已叫佢甩返出黎, 6月審查時我會如實報反!本留言最後由 kyuhycherng 於 2021-05-30 14:56:34 編輯
G1366
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  alice1218

就係冇好處佢都去做先搞笑!
kyuhycherng 發表於 2021-05-30 13:23:17 原文
為人老實戇直,
是優點來的

不要太生氣

回應 #43 安居62

真係唔知佢係戇居定戇直?
G1366

回應  安居62

真係唔知佢係戇居定戇直?
kyuhycherng 發表於 2021-05-30 14:59:24 原文
如果係幫朋友是居
幫家人是直

被取消,重新排過

傻的嗎?明知申請緊公屋,佢家姐可能慳咗一畢,但你地有機會取消資格,邊個可憐你地?
點都好,試下同主任講咗情況先,唉~
祝你好運就好了,希望事情可以解決無事啦。
市3+1
分享 分享 讚好人數:1查看名單

你老公自把自為??‍♀️真係搞唔掂喎
呢d情況你都係打去房署問下先
G1352 新3

想問下大家,如果唔係住宅物業,而係一塊幾十萬幾村地,又唔知得唔得?
kyuhycherng 發表於 2021-05-30 13:14:42 原文
幾多十萬?即事實係住宅定係一噠地?
唉,你老公家姐好自私,明知個細佬申請緊公屋,搞d咁嘅嘢,如果你被取消資格,佢都唔會可憐你 你老公更加係蠢!有乜理由唔知自己申請緊公屋㗎?!??‍♀️唔係細路仔玩泥沙。呢鑊都唔知點搞,因為咁被DQ好唔抵!辛苦排左咁多年!唉,快d同房署申報番啦
新4
11/21收信皇后山邨

回應 #49 running

好激氣
我而加叫佢自己問房署搞返掂佢!
G1366

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖