香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 16/11 剩餘租置大單位
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5...7
支持鍵盤翻頁

C兄:祥華vs竹園北,比較容易理解,粉嶺vs市區,買屋屬於貴重投資,除非買家唔識嘢,否則一定計較 locatio...
飛faiyu772 發表於 2021-11-17 05:51:32 原文
如果你想養狗就一定係祥華邨而唔去竹園北村。
鑽石山啟鑽苑???
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #31 MoonHeiYuet

其實佢哋都係貪大單位咋嘛。
等睇撻訂或者住完又四圍投訴上新聞
鑽石山啟鑽苑???

無記錯,個條係祥華邨。
你哋最好就睇埋嗰啲村嘅業主立案法團剩返嘅維修基金費用。
有啲直頭買文具每個月...
chunssse 發表於 2021-11-16 22:28:42 原文
祥華最尾係唔係取消造價四千七百萬元的更換水喉工程本留言最後由 martinshlo 於 2021-11-17 10:30:08 編輯

祥華邨 祥德樓 Y2型,381呎 ,23樓 最好選擇
2000 居者有其屋(排91)  
2016 白居二 (排22)
2017 居者有其屋(排100)
2018 白居二(排78)
2019 居者有其屋(排83)+白居二(排96)
2020 居者有其屋(排88)+白居二(排2)

祥華祥德Y2最好選擇,實用加高層又近東鐵
ddoddo 發表於 2021-11-16 21:33:31 原文
祥華邨Seems ok good   
祥德樓 C 2301

本留言最後由 Ferio 於 2021-11-17 10:58:08 編輯
2000 居者有其屋(排91)  
2016 白居二 (排22)
2017 居者有其屋(排100)
2018 白居二(排78)
2019 居者有其屋(排83)+白居二(排96)
2020 居者有其屋(排88)+白居二(排2)

版主好有心,多謝分享!

回應 #43 martinshlo

小業主不滿房屋署「忽然」投票,違反房署保持中立的決定。房署在會上指,由於工程已經簽約,若違約小業主及房署或會面臨龐大索償,故在保障房署利益前提下,房署投反對票。

最後,4千萬的水管工程以賠償1千9百萬元結束。過程中誠實拒絕一切和談要求,直接贏取巨額利潤。
鑽石山啟鑽苑???

回應 #28 MoonHeiYuet

真心佩服你 做足功課

樓主真系好勁,祝你成功買到個心水單位。

回應  MoonHeiYuet

其實佢哋都係貪大單位咋嘛。
等睇撻訂或者住完又四圍投訴上新聞
chunssse 發表於 2021-11-17 10:13:07 原文
我都係住開新界,有得揀梗係出市區先 ?
其實我都覺得,有人撻訂,一啲都唔奇,
一來如果賣到出過事果啲,
而佢冇事前了解,或佢只係當日原本想買果啲,
俾人買咗,當時佢見呢間最啱而買咗,
事後先查到間屋有問題,佢可能接受唔到;

二來,有好多人,原本自己覺得冇嘢,
但買完周圍同人講,人地係咁數缺點,
搞到自己最終舉旗不定,唔知仲買唔買好;
你睇呢度,揀完特快之後,
都有人因為俾聽完其他人叫佢唔好要,
而搞到猶猶疑疑,喺度問返人要唔要好。

三來,其實長者隊,
如果只係老人家自己做業主,
咁佢地撻訂,只係老人家兩公婆冇咗綠表資格,
後生果兩公婆,仲可以用自己名義,
抽綠白表,或二手市場綠表買;
而且租置撻訂,只係蝕五萬蚊內,
後生好多都唔接受舊,
佢地諗清楚接受唔到,撻訂唔出奇。

工字型,好多人派到都話骨骨骨,唔肯要,
尤其358呎細單位,四個人住好逼,
而且廁所冇洗手盤,要行去露台洗手,
廚房鋅盤去水,係就咁射落地下,
再由地下的去水口排走,一開水喉,成地濕晒,
呢兩樣,可能要預多一舊錢改裝。

新長型,四個人唔適合,三個成年人都好逼,
面積唔係話細,但個則好唔實用,間唔到兩房,
間完一間房,就變咗一係黑廳,一係黑房,
廁所又係半黑廁,個百葉窗,係排啲濕氣去露台,搞到個露台晾唔到衫。

呢兩款單位,係2-4人單位,
(朗屏邨 就係 2-3人單位,編配標準與別寬鬆)
其實90年代,亦真係常派給兩人,
只係近年收緊,只係派三人;

工字型 細單位,住開呢幢樓的舊街坊,
好多都叫果間2人單位,
有間呢次批出來賣的租置,
我去問保安,佢話上一手7年前,係2個人派到,
佢話佢做十幾年,覺得派兩個人好正常,
如果派四五個人先出奇,
佢話不過呢幾年少人搬來,
佢都唔知而家唔會派兩人,
佢幢樓多數人已買,而家都好少人搬來。
(新樓入伙時,呢款單位就派5人多)

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖