香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 屋邨管理 » 有冇人試過結婚遷出後被房署除名?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5...7
支持鍵盤翻頁

回應 #11 Ladycrab

想問下,舉報左房署係告佢還是戶主?謝謝
善有善報 惡有惡報
分享 分享 讚好人數:0查看名單

屋邨異地     風月同天
分享 分享 讚好人數:1查看名單

屋邨異地     風月同天

看完帖  再討論
安居62 發表於 2022-03-02 16:06:10 原文
我情況
1️⃣假設佢想做戶主,(租樓同公屋比邊個唔鐘意住公屋),大家根本係唔可能一齊住,更不要話加埋佢老婆。
到時法理上我地係唔會被除名,但又唔知會搞啲咩手段出來,令人頂唔順走。
2️⃣假設佢唔想做戶主,但佢玩野唔肯交入息審查,咪無屋住囉。

好似俾佢玩晒咁,明明條友已經搬走幾年,房署知道都唔理既,不知所謂。
善有善報 惡有惡報

...
安居62 發表於 2022-03-02 15:58:08 原文
多謝你分享呢兩個例子俾我參考??
善有善報 惡有惡報

我情況
1️⃣假設佢想做戶主,(租樓同公屋比邊個唔鐘意住公屋),大家根本係唔可能一齊住,更不要話加埋...
Komasan 發表於 2022-03-02 20:22:07 原文
C兄不妨向申訴專員投訴,尋求第三方介入,向房署施壓,其實凡事都要講道理/公平。
追朔公屋的原意:是以廉租給予低收入人士,一個安居之所。
房署墨守一些過時的政策,不思進取之餘,還對你哋極需要這單位的舊租戶,帶來不安和困擾,完全是違反公屋的精神。
事實證明你哥已搬走N年,即係此人長時間、有能力在外面住,佢唔應該再霸住呢個名額。
最受苦係你哋,要去承擔他人不合情理嘅行為,令自己陷入兩難局面,希望你可以勇敢啲為自己爭取。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

C兄不妨向申訴專員投訴,尋求第三方介入,向房署施壓,其實凡事都要講道理/公平。
追朔公屋的原意:是以廉...
飛faiyu772 發表於 2022-03-03 07:30:41 原文
今朝睇到你建議之後已send 電郵,
做到既都做,要作最壞打算預備,而家要諗住邊,又疫情之前屋企人病都無咩$了,
完全無方向。
善有善報 惡有惡報

今朝睇到你建議之後已send 電郵,
做到既都做,要作最壞打算預備,而家要諗住邊,又疫情之前屋企人病都無...
Komasan 發表於 2022-03-03 11:52:44 原文
好高興C兄盡全力去做!謹記政府嘢一定要主動去追問,所以你要有耐性,大概每隔兩三日之後,電郵去問進度,用字適當的禮貌、清晰便可以。下一步對方可能會要求真名、聯絡電話之類,因為佢哋要搞清楚真偽?才肯接手,到時請你配合一下。淡定!真相就係真相,行到呢步冇嘢需要隱藏,
**其實申訴專員手頭有很多個案,HK不平等的現象勁多,你哋千祈唔好灰,努力啲、俾多啲耐心據理力爭。本留言最後由 飛faiyu772 於 2022-03-03 12:17:24 編輯
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

好高興C兄盡全力去做!謹記政府嘢一定要主動去追問,所以你要有耐性,大概每隔兩三日之後,電郵去問進度,...
飛faiyu772 發表於 2022-03-03 12:13:20 原文
不過限期已到了,疫情咩都停,政府工既做事有甩漏,但限期唔會幫你延期。
結果點都好希望上天保佑,只係想簡單安居樂業,我相信因果。
善有善報 惡有惡報

想請教一下,如果搵屋租去邊搵?
而家疫情搵屋難上難
善有善報 惡有惡報

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖