香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 興趣坊 » 烹飪 » 10分鐘煮出綿滑白粥
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我廚房都細,廚櫃又唔夠位擺嘢,就當雪櫃係廚櫃咁將啲玻璃食物盒放晒入去
Felice233A 發表於 2013-3-16 23:51:18

我都是咁做... 慢慢我又試出個新方法, 就係能少買就少買, 不存貨。
又慳地方, 又慳錢
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我都是咁做... 慢慢我又試出個新方法, 就係能少買就少買, 不存貨。
又慳地方, 又慳錢
forforum46 發表於 2013-3-17 00:16:40

我好多都唔係買嘅,玻璃盒係信用卡積分換嘅,碗碗碟碟同埋筷子匙羮大多數都係媽咪屋企度攞或者朋友送嘅。

你識烹飪ga?拿手整咩?
Felice233A 發表於 2013-3-16 23:18:22

豉油雞

豉油雞
羅曼蒂克 發表於 2013-3-17 01:09:25

我唔識整,點整ga

我唔識整,點整ga?
Felice233A 發表於 2013-3-17 01:14:50

三言兩語好難講喎,總之材料包括薑, 紹興酒, 片糖, 新鮮雞

我唔識整,點整ga?
Felice233A 發表於 2013-3-17 01:14:50

妳識整咩野餸?

三言兩語好難講喎,總之材料包括薑, 紹興酒, 片糖, 新鮮雞
羅曼蒂克 發表於 2013-3-17 01:32:34

雪藏雞得唔得呀?

有齊材料之後,第一步驟應該點做?

妳識整咩野餸?
羅曼蒂克 發表於 2013-3-17 01:35:04

我其實咩都唔識整,求求其其,總之食得落口唔難啃就算

雪藏雞得唔得呀?

有齊材料之後,第一步驟應該點做?
Felice233A 發表於 2013-3-17 01:40:00

冰鮮雞無咁好食架喎, 我有時經過開深水埗順便去北河街街市買,
嗰到啲餸又平又靚, 粗略講解下首先第一步驟落少許油爆香啲薑,
之後放隻雞落去每邊輕輕煎一煎去, 然之後落埋紹興酒花雕酒和片
糖一齊煮, 跟住每邊都煮一煮佢先反(隻脾最好煮耐少少先好反),
注意剩番個汁唔好倒左佢, 斬完隻雞之後要黎淋上面用

我其實咩都唔識整,求求其其,總之食得落口唔難啃就算
Felice233A 發表於 2013-3-17 01:44:05

豉油雞其實唔難整妳聽日試下

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖