香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 資訊站 » 健康 » 咳了兩個禮拜.有咩方法止咳
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5...7
支持鍵盤翻頁

回應  c7

叫...Kitmak...去試下,大家會友守望相助   本會好處數之不盡。唔知何因,...
啊華 發表於 2013-3-31 11:21:08

我叫佢冇用,要佢肯去先得 個個好似你咁諗就好Lo..本帖最後由 c7 於 2013-3-31 20:36:45 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 1# kitmak

龍脷叶,枇杷叶各四两(乾品)如果係草藥店可以買到新鮮,,份量你叫佢,佢知道,,我通常係旺角街市買,近新填地街,,石黃皮+幾粒,,雪梨四個去芯,無花果6-7粒,南北杏適量,加半斤瘦肉,,水滾放晒的材料入去中慢火佢三小時加小許salt飲得,,一星期2-3次,,,大人細路都飲得,,一入秋,,我會俾2個仔飲

回應  kitmak

龍脷叶,枇杷叶各四两(乾品)如果係草藥店可以買到新鮮,,份量你叫佢,佢知道,,我通常係旺...
fannyparkman 發表於 2013-3-31 17:57:58

Thx
不經不覺   已上樓4年了
有自己的安樂窩
超感恩   超開心

你去藥房問下,我都係求其去一間藥房問...不過唔係間間有,我都問左兩、三間,之前朋友去問話要買一盒10包平"D"~不過你買一包試下...我朋友試下都WORK~我家宜家都放定幾包...口嚨痛同咳都食...
G1246
市2  
13年1月21日 第一次收信派澤安邨(拒絕)
13年3月23日 STEP4
13年4月2日   啟晴邨樂晴中高層
永遠快樂滿恩晴

你去藥房問下,我都係求其去一間藥房問...不過唔係間間有,我都問左兩、三間,之前朋友去問話要買一盒10包...
C.C. 發表於 2013-4-1 00:39:44

点食架?
有自己的安樂窩
超感恩   超開心

回應 45# kitmak

好細粒...含食幾粒...有"D"人頂唔順佢隻甘味...我建議食食下搵水一邊含一邊沖會好甜...幾好食...最尾太苦我通常搵水吞左...不過唔好直接搵水吞....
G1246
市2  
13年1月21日 第一次收信派澤安邨(拒絕)
13年3月23日 STEP4
13年4月2日   啟晴邨樂晴中高層
永遠快樂滿恩晴

食藥食佐兩星期..中西醫都睇哂...都五得,咳C佐啦!
求有咩方法.
kitmak 發表於 2013-3-30 16:51:04

我試過咳得厲害時,燉橙已經唔WORK,而且又苦又難吃............真的是「攞苦黎辛」。
市區2人 G1246
啟晴安居樂業~~~ ^0^

日夜都咳呀!救命
kitmak 發表於 2013-3-31 14:13:37

http://cyclub.happyhongkong.com/...=1&extra=#pid877568

我見親子王國都多人try過話好得, 不過我未試過...  (我唔識燉野)
davis_mav 發表於 2013-3-30 17:50:35

我聽過....呢條是偏方... 切開個橙頂, 加一更鹽, 吸返個橙頂, 燉熟吃橙肉...
中醫話吾好吃生果, 呢劑是熟架...

MaggieWong 發表於 2013-4-1 18:10:08

我過黎飲啦!留反碗比我呀!Thx哈哈哈
有自己的安樂窩
超感恩   超開心

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖