香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 搬入景泰後,慳唔少交通費同時間
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...53...66
支持鍵盤翻頁

回應  ckh3111
關鍵係要"通過審查"嘛。即係收入唔可以多,積蓄又少,亦冇咩資產,簡單d講即係冇錢又冇...
ic112 發表於 2017-12-26 19:09:39 原文

呢個師奶只關心自己個仔到時有無得繼續住公屋,佢好有信心個仔到時過到審查,又話買樓的人戇居,要繼續「守護」長青邨。 但到時公屋審查標準,一定變啦﹗ 本帖最後由 ckh3111 於 2017-12-26 19:41:44 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

G1268XXX

回應 #521 ckh3111

係,我都覺到時政策實變,1人單位已越來越少,1人有返工,房署實出招,實要搬走,出去租劏房或買私樓,自己諗掂佢,除非食綜援或儍或傷殘嗰啲可以留守公屋

好彩佢住喺長青,另計……
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  ckh3111
係,我哥哥有時搭101或111或N121來回景泰,中環~景泰,都係半粒鐘;他初時話港島返荒島方...
melodychan2016 發表於 2017-12-26 18:28:58 原文

荒島架948都未做全日﹐人地101+111又密車過佢,荒島無948仲要駁巴士轉港鐵先到,點同佢比。

應該無乜機會搭N121

家長朋友講到長青井字屋好巴閉,仲叫家長另外「郊區」朋友繼續「守護」公屋,「郊區」師奶即刻轉軚話唔買樓,唯有叫個女唔好開OT,減低家庭總收入,以免超出倍半租上限。 本帖最後由 ckh3111 於 2017-12-26 19:57:01 編輯

回應  ckh3111
係,我都覺到時政策實變,1人單位已越來越少,1人有返工,房署實出招,實要搬走,出去租劏...
melodychan2016 發表於 2017-12-26 19:55:37 原文

師奶聲稱長青好好住,又另一師奶又聲稱梨木樹好好住,但佢老公私底講佢個女日日過海返工,準時收工都搞到七點半先返工屋企。

回應 #524 ckh3111

係,948夜晚只有回程,如果搭港鐵,又要駁248M,諗起個站越搬越遠,喺青衣站出閘行到去248M個站,行很耐未到,等於鑽石山站行返景泰,差唔多咁遠

他而家搭慣101,話仲有位坐,唔洗行來行去,我話梗係,有乜理由荒島方便,荒島靠港鐵又迫人又要上上落落及轉車及駁巴士

回應 #524 ckh3111

話唔OT就唔OT,咁易咩,隨時食豉椒炒魷也有份,而家很少公司仲有OT錢,佢誇張

回應 #525 ckh3111

有啲人唔信房署啲政策咁緊,諗住到時迫到嚟,懶皮霸住間公屋就可以 本帖最後由 melodychan2016 於 2017-12-26 22:43:44 編輯

回應  ckh3111
話唔OT就唔OT,咁易咩,隨時食豉椒炒魷也有份,而家很少公司仲有OT錢,佢誇張
melodychan2016 發表於 2017-12-26 22:41:48 原文

佢係打政府工,唔怕炒,但自己笨啫,有錢都唔搵,為就住驚交倍半租。

回應  ckh3111
係,948夜晚只有回程,如果搭港鐵,又要駁248M,諗起個站越搬越遠,喺青衣站出閘行到去248...
melodychan2016 發表於 2017-12-26 22:38:52 原文

你阿哥又係住景泰? 佢唔係已經成家立室咩?

101在景泰街落,好方便。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...53...66
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖