香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 有裝修及維修問題可以留問題給我(不承接任何工程)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...55...143
支持鍵盤翻頁

請問無縫地板是否真的好難打理?幾年後一定要換?
請問想自己油過木門(新公屋 長沙灣邨/榮昌邨果種門),應該用...
3型 發表於 2013-12-10 16:34:59

無縫地板唔系難打理
易系要識得打理
幾耐要換就視乎你買邊種
翻油木門, 可以買磁油油
多數公屋原裝油都系磁油
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  Ethan_Cho
請問 1房單位30.1平方 大約幾錢?
全屋剷底批三層灰油防潮油及五合一立邦油
問二房用沙...
lamtw2011 發表於 2013-12-10 20:43:20

以下系現時出邊一般合理價錢
全屋剷底批三層灰油防潮油及五合一立邦油   15000 - 18000
問二房用沙磚連門 12000 - 16000
厨房上下厨櫃L型  無呎數計唔到俾你
厨房厕所鋁質天花連LED燈  4000 - 6000
强化玻璃圆形浴屏一幅 3500 - 4500
浴室櫃吊櫃連玻璃地櫃檯面  需要知道呎數
全屋地磚(不包磁磚)12000 - 14000
電制改位20個 10000 - 12000
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

回應 #541 Ethan_Cho

石英石枱面要几钱尺?厨房枱面做边种好点?

石英石枱面要几钱尺?厨房枱面做边种好点?
andyman168 發表於 2013-12-12 22:21:15

石英石訂料40 - 60/平方呎
裝埋大約100 - 120/平方呎
建議做返麻石或者人造石
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

請問師傅,廚櫃  厠櫃  鞋櫃  廳c字櫃  衣櫃間房  書枱  床都係經由裝修師傅係大陸訂做,可以教我點樣去要求用料嗎?而且廚櫃同廳櫃面板選擇咩好?謝謝!

回應 #1 Ethan_Cho

想請教油牆問題. 新屋.想自己油牆身.唔需要剷底.但見有d洞位.需要點填補噃去再油??如果牆身有英泥,需點清潔.再去油油??如果自己油油.要做咩程序??thx

請問師傅,廚櫃  厠櫃  鞋櫃  廳c字櫃  衣櫃間房  書枱  床都係經由裝修師傅係大陸訂做,可以教我點樣去要...
ngandtan 發表於 2013-12-16 23:36:41

基本上無論訂造木器或現場造木器
最基本要求, 大芯夾板(當然有分產地, 只有現場造先有得要求),
面料用德利膠板, 所有五金料(較, 路)要用返德利原廠或其他歐洲牌子
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

想請教油牆問題. 新屋.想自己油牆身.唔需要剷底.但見有d洞位.需要點填補噃去再油??...
samma 發表於 2013-12-17 20:50:47

可以用平底槳修補
大概要預備以下才料及工具
灰板, 灰持, 剷仔, 施拿, 平底漿, 石膏, 乳膠漆, 沙紙(黃沙)
先用剷仔執下O的太唔靚仔位置, 包括你講的英泥
再油浸施拿上去
乾左之後, 將平底漿加石膏撈均
執下O的唔靚仔O既位, 乾左可以用沙紙打磨
最後掃一掃牆身O的塵, 就可以較油, 油得,最少油3浸
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

回應 #551 Ethan_Cho

施拿, 平底漿, 石膏起邊度買到價錢如何?
施拿有水性油性,是否油性會好些?
平底漿和石膏混的比例如何?

我都想慳番D錢打算自己補灰同油油!

仲有我想問旺角賣嗰D廁所洗手盤連地櫃套裝,
自己是否容易安裝?禽日經過一問,個SALE話自己好易安裝咁講!本帖最後由 ahyuen888 於 2013-12-20 09:56:28 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...55...143
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖