香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市2人 » 房署真係出信話要取消我資格,點算???
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...6...8
支持鍵盤翻頁

你老闆係唔係想你走呀!Lee份工做唔做都擺啦!
悲情城市
分享 分享 讚好人數:0查看名單

咁衰,
2016年7月4日第一次派天水圍天悅(拒絕)
2016年9月14日第二次派屯門湖景邨(拒絕)
2016年11月12日房屋署接受指定大埔區
2017年5月24日收信終於第三次- 派大埔
發現大埔好多好人,希望各位盡快上樓

平機會有冇用呢?
擴2-G1328
碩門

G1317-1319(3人)

回應 #31 wmz
U0357 擴1

好好同你僱主再傾下, 如果他仍然唔肯, 唯有盡快找區議員或搵社工幫手啦!
G1299
2012.3新2,2014轉擴2,2016.7轉市2,2017.12審查, 3.1派第一次:雲漢邨,3.13拒絕,3.23S2,3.27S3,3.28S4,4.4收信派安泰.

回應 #41 gp7528

首先你要搞清楚 佢地話得 係幾多年前既事呢!.佢地申請起碼講緊幾年前 唔係現在. 所以可能條例寬鬆上唔同了.現在申請表格是一定要填的.

其實你而家唔好理甘多了.去勞工處,議員辦事處.搞左先啦. 再唔得就只有轉工 半年後再申請.
擴2  G1380xxx

回應  gp7528
    首先你要搞清楚 佢地話得 係幾多年前既事呢!.佢地申請起碼講緊幾年前 唔係現在. 所以...
配屋宅急便 發表於 2016-11-01 22:54:25 原文

同意。
樓上兩位話得似乎都唔係近期審查的,最起碼都一兩年前。

我覺得要keep住向房署上訴,拖住佢,唔可以比佢就咁「用冇得半年後恢復的原因取消你的申請」。
同佢講,之前有人得,問係咪最新改例,定係唔同主任的處理手法唔同。

同時間又同老闆講依家房署真係要取消你申請冇得上訴比佢累死,央求一下佢睇下佢肯唔肯依家後補一張,
如果肯ge就同返房署哥邊come下話現在後補希望佢唔好「用冇得半年後恢復的原因取消你的申請」。
如果佢依然唔肯的,你就同佢講你預左呢份工唔做,會搞大佢。去勞工處/搵議員/搵報章!
擴2 g1292-95(12年1月登記)
16年12月 第一次派水泉澳山泉樓
17年3月 簽約,自此以後淡出Cyclub
詳盡輪候歷程請參閱「自我介紹」
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒
分享 分享 讚好人數:1查看名單

同意。
樓上兩位話得似乎都唔係近期審查的,最起碼都一兩年前。
我覺得要keep住向房署上訴,拖住佢,唔可...
LittleTina 發表於 2016-11-02 00:53:48 原文

我本身諗過辭職半年後上訴,到時無做野最易解決吾洗搞甘多野
但可惜問過房署,佢地話半年上訴只限係超入息資產果類重審,
如果係欠文件則直接取消無上訴,只可重新用新號碼輪3-5年啦
G1290 市2

去勞工署問吓先再搞大佢

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...6...8
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖