香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 呢邊抽到居屋,想問問景泰苑一事
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...6...9
支持鍵盤翻頁

係,啲人住梗公屋或居屋,自己用白表獨立抽一間,機會係零,係送$$俾房署,根本房署係內定俾邊啲人抽既,...
melodychan2016 發表於 2017-06-25 22:29:39 原文

即係36號珠綠表客又係集中公屋富戶?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  ckh3111
我家姐住德朗邨,今期居屋抽到第10粒珠,排普通家庭隊,選樓次序排8xx,我有彩興苑嗰本售...
melodychan2016 發表於 2017-06-25 23:23:47 原文

根本而家點有理論都無用,問題唔係到時畀晒千五伙畀你慢慢揀,到時去到揀,一係唔買,一係求其揀一個。

即係36號珠綠表客又係集中公屋富戶?
ckh3111 發表於 2017-06-26 13:31:35 原文

似層層,其實銀行驚啲人供唔起……

根本而家點有理論都無用,問題唔係到時畀晒千五伙畀你慢慢揀,到時去到揀,一係唔買,一係求其揀一個。
ckh3111 發表於 2017-06-26 13:40:12 原文

係,唔係第一二批揀,很難揀定邊間,我嗰時景泰揀樓時,因為早已決定揀1房,我咪第4日揀既,又唔夠人早,我唔敢諗定揀幾多樓,等啲人揀咗兩日,趨勢係9成幾係揀兩房大單位,才諗咗而家勁高層嗰間及21號單位……

去到你家姐個到,可能得反一房
masa312 發表於 2017-06-26 08:20:02 原文

係,其實600長者優先,到普通家庭隊時,已揀剩晒……

似層層,其實銀行驚啲人供唔起……
melodychan2016 發表於 2017-06-26 14:14:03 原文

咩意思?
我律師樓打來畀我,話有景泰苑客人買咗單位,畀雜費要十萬(律師費+屋契+註冊費+銀行回贈,銀行回贈筆數要業主先畀,銀行之後先至過數),個客聲稱一時間畀唔到,要搵方法籌錢。
我個心話,佢地連十萬現金都無,日後點供呀。

咩意思?
我律師樓打來畀我,話有景泰苑客人買咗單位,畀雜費要十萬(律師費+屋契+註冊費+銀行回贈,銀行回...
ckh3111 發表於 2017-06-26 16:24:16 原文

銀行回贈要客先俾,唔係之後回贈,咁奇怪……

銀行回贈要客先俾,唔係之後回贈,咁奇怪……
melodychan2016 發表於 2017-06-26 16:43:58 原文

你話唔想咁快搬出,係避七月十四日,定想避晒成個農曆七月?

你話唔想咁快搬出,係避七月十四日,定想避晒成個農曆七月?
ckh3111 發表於 2017-06-26 16:54:59 原文

唔知銀行昆佢水還是律師樓昆佢水……

成個農曆七月也不宜搬屋,夜晚也不宜搬屋

我秘撈個同事講,買景泰苑係長住,所以要注意呢兩點……

佢果尐回贈應該是扣樓價果尐,因為會比正常回贈高尐

我申請時有分的
一,回贈户口可以自由用,回贈金額少
二,回贈用來扣樓價,回贈金額較高

可能因為噤要個客比左先

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...6...9
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖