香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 律師費二萬九?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #49 ic112

因為而家樓價二百幾萬,貴,如果俾得起,就算年青,最好俾多錢喺層樓,唔洗每個月送咁多息俾銀行洗,第日有可能加息,無人預知加幾多,唔係話諗住95%按揭就很著數,回贈嗰幾萬,俾息俾返佢,送咁多息俾銀行洗,變層樓仲貴咗

我家長講,俾得起最好一炮過俾晒,但是我哋唔係,要供款……

所以一炮過俾晒係very good
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #51 melodychan2016
供款唔係問題,計得掂條數就得。有人會話依家借長錢先啱,因爲十年後同等銀碼嘅供款額比現在同等銀碼嘅購買力係低咗嘅,因為有通漲,而且錢在身邊賺埋機會成本添。所以有錢應俾晒定有咁多借咁多,我冇意見亦唔評論。只係覺得,講古仔時,都應該講個合理嘅俾人聽先吖。“年紀大”,95%按揭,供盡25年,如果業主成7X歲,咪供到成百歲?當50歲,都要供到75,銀行肯借,都問吓係咪應該同佢借啦。如果係信死時爭人錢好過有錢淨比子孫嘅話,就不妨借到盡,借到爆。
"我要買樓"?含啦。

睇你楼價唔过200萬,印花税唔係$100元咩?点解$5100甘貴?

睇你楼價唔过200萬,印花税唔係$100元咩?点解$5100甘貴?
yy馬 發表於 2017-07-06 11:45:37 原文

因為景泰苑的買家印花稅是按物業的估值計算的.

好清楚的解釋

回應  skinskin
呢d係資料,查就知。我講的是事實情況,年紀大,冇收入,走去買樓做廿五年按揭? 除了"好...
ic112 發表於 2017-07-06 08:27:55 原文

樓主只係講句老人家唔識英文啫,又無講家庭成員和身家收入問題,就算有人幫手供,都和樓主及幫手供款人是否識英文是否老人家無衝突架。
係你質疑人地老人家都可以借到按揭就唔簡單,又話你自己和父親是退休老人卻借不到按揭。
真係乜都你講晒。

回應 #52 ic112//銀行肯借,都問吓係咪應該同佢借啦。如果係信死時爭人錢好過有錢淨比子孫嘅話,就不妨借到盡,借到爆。//

很多老人戶主綠表買樓及借按揭的case,實際上都是子孫供款,樓將來也是子孫繼承。
按揭人不在世後,只要繼續有供樓,銀行不會有什麼行動的。

請問各位街坊律師費幾多?感覺家人被騙了
陳莎莎 發表於 2017-07-05 13:35:03 原文

恭喜樓主屋企人!買到景泰苑,高層內園,向西北單位

你哋就好啦!買到綠置居,而家居屋越嚟越大競爭,綠表比例第日未必會有咁多。希望林鄭上場後,快d推下一期綠置居啦!

恭喜樓主屋企人!買到景泰苑,高層內園,向西北單位

你哋就好啦!買到綠置居,而家居屋越嚟...
mimemike85 發表於 2017-07-06 22:04:01 原文

林鄭 晒氣,未選就話起多啲綠置居,而家唔提,她而家掛住搞教育

請問各位街坊律師費幾多?感覺家人被騙了
陳莎莎 發表於 2017-07-05 13:35:03 原文

咁貴??

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖