香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 【公屋封頂】綠置居隨時賣剩!落成單位仲多過富戶
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...6...11
支持鍵盤翻頁

以前除了新界&擴市,何來咁多新樓?
funward93hk 發表於 2017-10-29 17:02:49 原文

每個屋邨都曾經係新嘅,而且以前新落成嘅甚至更多。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #40 Roger5

見識少就係咁、香港停經濟停滯不前、仲以為好好
分享 分享 讚好人數:1查看名單

2012年11月 扩三 藍咭 13186XX
26/2/2018 s1迎東

回應 #44 funward93hk

我都係咁話。

本身以前私樓 居屋 公屋 三個階段好清晰 如果你覺得買唔起居屋可以買綠置居,咁有人同政府講我連綠置居都...
sunlion02 發表於 2017-10-29 15:39:35 原文

完全同意師兄所言!
萬一政府估算綠置居銷情有誤,咁到時有屋無人住,有人無屋住嘅情況會更嚴重!

受唔受歡迎,綠置居買唔買得出,一定要睇定價!如果平我都會考慮買!
G1378xxx 9/2015  藍咭 新3  
➡️ S2, 22/6 ➡️ S4, 12/7 ➡️ 收信派大元邨,電話拒絕 14/7
➡️ 網上顯示拒絕 28/7  ➡️ S2, 29/7  ➡️ S4, 6/9
➡️ 和田畢業 9/9/22

同意,
不過,如果一間 新公屋轉 綠置居,
那麼就會有一間 舊公屋出現。
不排有“非富戶”的,但又有能力...
ksk111 發表於 2017-10-29 09:51:55 原文

如果價格平,月供幾千蚊,好多輪候公屋家庭也有能力買。因為湯房月租也要幾千蚊啦,最緊要早些上樓,唔洗住湯房。
G13239xx 市三 2013.02 藍卡
s1 21/09/2018 @ s2 29/01/2019
s3 20/08/2019 @ s4 22/08/2019
23/08 收信派美柏樓 29/11 收入伙信 10/12 收鎖匙

每個屋邨都曾經係新嘅,而且以前新落成嘅甚至更多。
andycym 發表於 2017-10-29 17:13:19 原文

個重點係以前的人, 冇現在咁練精學懶, 無咁貪心! 他們根本不會理新樓或舊樓,有得上樓已經很好, 也很少懶人扮窮人!

個重點係以前的人, 冇現在咁練精學懶, 無咁貪心! 他們根本不會理新樓或舊樓,有得上樓已經很好, 也很...
Yywong 發表於 2017-10-29 21:08:08 原文

偏見!!!

偏見!!!
andycym 發表於 2017-10-29 21:09:13 原文

咁你係偏完又偏的見啦!!!本帖最後由 Yywong 於 2017-10-29 21:36:14 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...6...11
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖