香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 離島 » 派大澳怎生活?是不是沒有其他選擇?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...6...11
支持鍵盤翻頁

「普濟勸善」
分享 分享 讚好人數:0查看名單

就是阿女個行未必吾超........同女講被她鬧.....找工要緊.....

有沒有人住離島其他地方...有沒有空屋? 可...
mandyyeung 發表於 2017-11-18 03:45:06 原文

你唔會有方法估到…
有空屋都可作其他用途唔派比輪候冊的…
如果有轉入離島而避開派大澳的方法
我諗多好多人肯轉入黎, 到時有都未必輪到你啦
你咪搏彩咁搏盡三次囉…搏到第三次都大澳ge話
就硬食or放棄公屋囉
擴2 g1292-95(12年1月登記)
16年12月 第一次派水泉澳山泉樓
17年3月 簽約,自此以後淡出Cyclub
詳盡輪候歷程請參閱「自我介紹」
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒

當時真的好似快些.....未有甘多等公屋的新聞...........
mandyyeung 發表於 2017-11-18 03:48:12 原文

如果你06-07年申請ge話08-09年等兩年就有樓派tim…
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒

唔會有估算到梅窩長州有冇二人空置單位的數目…就算有都唔代表一定派到…你諗下當下如果有9個大澳空置2人單位…但得一個長州空置單位…而仲有其他離島二人申請又派過大澳…咁咪又係抽囉……
其實呀女果行第時都會揾到2-3萬的話,佢又肯以後夾租貴樓, 公屋都唔係必需…何必執著等公屋呢…(佢果行入職就有機會有萬八上其實都唔錯啦)

你可以等第2次嘛....
一係繼續排離島,搏佢第2次派長洲/梅窩,東涌算擴展市區的
一係就轉出新界等下排唔排到,若下年3,4月都排唔到,先諗轉返離島

回應 #23 mandyyeung 你個女咁大口氣,話租屋住要夾份,有本事自己出曬,佢唔知養家難,生活在一個單親家庭應該好生性,宜家佢只顧自己,將來自己組織家庭,亦係只顧自己?
我諗你都有責任,估計平時太遷就佢,才形成今天咁嘅局面。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

G1324....2人申請....剛剛派了大澳吖....無陰公.....怎會派甘遠....怎生活吖...
女兒下年畢業...我吾做又...
mandyyeung 發表於 2017-11-18 03:03:10 原文
首先你要知道,攞鎖匙簽約後,入息同資產的數係多過輪候時審查的多好多。
所以你唯一可以做的係睇下,你先拒絕一次大澳,並註明你女兒需要遷就返學,希望可以派到梅窩、坪洲或長洲的公屋單位。
09/12擴展1人。
10/13結婚(擴2 G1326)。
04/15及10/16加一對仔女並轉離島4。
6/2/17首次審查,06/17為S4並第一次派銀灣邨。
11/8/17正式收匙。

查了!!!東涌來的!!! 離島會派東涌???? 什麼時候派?? 太好了!!!
mandyyeung 發表於 2017-11-18 04:23:12 原文
東涌係計擴展市區的
09/12擴展1人。
10/13結婚(擴2 G1326)。
04/15及10/16加一對仔女並轉離島4。
6/2/17首次審查,06/17為S4並第一次派銀灣邨。
11/8/17正式收匙。

唔會有估算到梅窩長州有冇二人空置單位的數目…就算有都唔代表一定派到…你諗下當下如果有9個大澳空置2人單...
LittleTina 發表於 18/11/2017 08:41:43 原文

亞女日後咁高人工,
相信個人要求都唔
低,未必鍾意住公屋,
尤其是舊邨舊單位。
而亞媽又有工作,有
收入,兩個人加埋收
入都唔少,比起ㄧD
劏房户或低收入輪
候公屋嘅家庭好好
多,不如博晒3次配
房機會,如果真係配
唔到心水樓,咁日後
就租私人樓住囉,可以
揀任何地區,而且2人
揾錢,負擔起有如。
G1301 市3 天倫樂

矛……盾!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...6...11
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖