香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 欣田邨 » 鋪地台注意!
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

乜野叫蕩地台?用水泥自流平得5得?或膠沙呢?
Markitchen 發表於 2018-05-20 00:41:55 原文

蕩地台即係加厚地台或者填平地台

膠沙可以 混合用
窮L唯有乜嘢都...自己整...慢慢做..@@
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我鋪好木紋磚後離原本泥水地有3寸距離咁會唔會鼓起?
G1251 新4

我鋪好木紋磚後離原本泥水地有3寸距離咁會唔會鼓起?
等等⋯ 發表於 2018-05-20 10:52:49 原文

好難講。。。都係要睇師傅手勢做功

回應  大倫
大倫兄你好
我將來個地下想鋪木紋地磚
請問我點樣可以知我個地台得唔得
係咪要好似你咁用個鎚...
happy仔 發表於 2018-05-20 07:51:28 原文

就算要剷。。都只係要剷起面頭嗰層一點幾mm。。。 既地面表層批盪
要知道是否個底離咗。。。 求其搵屋地拖棍掃把柄 細細力棟下佢。。。 你企喺隔離已經知道有冇空鼓本帖最後由 大倫 於 2018-05-20 13:26:15 編輯

唔係大禍呀 ,我已入伙
dannylau 發表於 2018-05-19 18:47:25 原文

鋪好到入伙未出事啦。即系未有事。
幾年後谷起既話,可能磚本身有問題呢,好多原因,無謂擔心甘多,於事無補的。
G1270xxx
新4 2011年2月藍卡 2018年3月第一次派欣田。

回應 #1 大倫

唔好意思, 我裝修0知識~ 有D 消化唔到~ 請指教一下~~
簡單D 講, 係 O米 即係  做磚之前  掃英泥寶  同落英泥砂就冇問題啦???

回應  大倫
唔好意思, 我裝修0知識~ 有D 消化唔到~ 請指教一下~~
簡單D 講, 係 O米 即係  做磚之前  掃英...
wongfei 發表於 2018-05-23 15:56:53 原文
掃英泥寶。。。 係
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我 驗貨發覺有兩塊 空心
師父幫我重舖左一塊 另一塊佢話空心唔嚴重
如果重舖容量影響隔離 最後無重舖
之後舖晒中空板 無再check

G13271XX  (市3 正常隊)
9月5日見主任
9月13日S2
S3 ...... 等待中...

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖