香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 凱樂苑 » 【凱樂苑】在深旺道天橋上聞到臭味 (2018.09.15,4pm)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...6...8
支持鍵盤翻頁

分享 分享 讚好人數:0查看名單

海麗朋友都話係有陣味
分享 分享 讚好人數:1查看名單

海麗朋友都話係有陣味
babeshu 發表於 2018-09-26 11:21:50 原文

我都聞到。
唔同時間,唔同天氣,唔同位置。
臭味都有濃淡既分別

我都聞到。
唔同時間,唔同天氣,唔同位置。
臭味都有濃淡既分別
mimemike85 發表於 2018-09-26 13:34:28 原文

會唔會考慮黎緊個期綠置居? 雖然得兩房,不過個圖則唔錯,可以間3房,又無臭味問題。

會唔會考慮黎緊個期綠置居? 雖然得兩房,不過個圖則唔錯,可以間3房,又無臭味問題。
technetium 發表於 2018-09-26 14:36:51 原文

以下係我既揀樓次序:
何文田新居屋3房 > 凱樂苑3房 > 啟朗苑2房 >
何文田新居屋2房 > 麗翠苑2房 > 凱樂苑2房

But.... 唔到我控制呢!
以上4個屋苑唔係同期抽,
我喜好既先後次序,又唔同抽居屋既次序。
而家越嚟越多人抽居屋,本來已經多人抽,
而家52折,仲超多人超。

今期又有重建戶頂住,
有得買好買,唔倫到我揀,睇天決定!

今期抽到我就買,唔等。
抽唔到,下期抽中就買,唔再揀擇。 本帖最後由 mimemike85 於 2018-09-26 16:54:56 編輯

technetium 發表於 2018-09-26 14:36:51 原文

下期綠置居「麗翠苑」超正啦!
買到既人超幸運,我都好想好想抽中。

但係今期已經係最多大單位,
有3房,有2房,地點靚,啟德&長沙灣,
今次唔買,以後更難買。

我暫時只對呢4個屋苑有興趣,
今期市區既2房單位,都可以間3間房,
我都覺得好實用。
1房單位絕不考慮,我唔想浪費我張綠表。本帖最後由 mimemike85 於 2018-09-26 16:59:49 編輯

多謝樓主回覆, 之前三房要$6XX萬, 根本不能負擔, 現在降到$4XX萬, 叫勉強可應付。 但老實講, 不計東涌, 呢...
pc090807 發表於 2018-09-25 21:26:59 原文

我哋係綠表戶,主動權大d,
當然可以睇清楚先至買啦!

「凱樂苑」確實有臭味困擾,
我如果買到,都係博一博嫁咋。

如果唔係「富戶」「寬敞戶」「長者戶」
真係可以慢慢揀,揀到啱心水為止。

你唔急,就等「何文田新居屋」啦!
有買貴,冇買錯,所有嘢都正!

以下係我既揀樓次序:
何文田新居屋3房 > 凱樂苑3房 > 啟朗苑2房 >
何文田新居屋2房 > 麗翠苑2房 > 凱樂...
mimemike85 發表於 2018-09-26 16:52:52 原文

我地的意向:
何文田新居屋3房 >  啟朗苑2房 > 何文田新居屋2房 > 麗翠苑2房

何文田3房超正,不過實好多人抽,好難抽到。
麗翠苑都好,但前面好似起100米高住宅,好可能遮晒D景觀,最好座向的第5同6座可惜是公屋。
凱樂苑就唔考慮了。

今年施政報告好似會講加大出售資助房屋興建量,其實遲D 比如大磡村公屋應該會轉一部份做綠置居,唔趕住買真是可以等下。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...6...8
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖