香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 蘇屋邨 » 請問經濟有困難既人有冇得申請裝修津貼?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...6...20
支持鍵盤翻頁

其實香港真是需要一些有技術嘅師傅,出來幫助一部份真是需求幫助的人。在有空閒的時間,用他們嘅專業技能去幫到人。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

本人係單親綜援戶,派左新樓冇錢做基本裝修,如鋪地,綜援個邊話我非長者及傷殘人士,所以冇呢啲額外津貼,...
yukielam522 發表於 2018-10-13 05:21:14 原文
各位樓主己說明知道社署哪不合資格。人家是問還有什麼途徑申請資助。各位看清楚才落插!
蒙查查首派石竹樓中底層

我都係單親,自己湊住兩個女,前夫冇一分錢比我,我地都係攞緊綜援,之前問過社署個姑娘,距叫我攞返自己住...
傻妹33 發表於 2018-10-13 13:14:05 原文
如果12月可以入伙,我就帶電飯煲,熱水瓶,電磁爐,煲,伸縮床,幾包衣服就入住了。裝修!算了吧!本帖最後由 lamkw126 於 2018-10-13 14:17:10 編輯
蒙查查首派石竹樓中底層

大把單親無取綜援、無$裝修,一樣自己攪掂,綜援已包基本電器 TV、雪柜、洗衣機……這已慳好多
No.1338xxx - 2013年10月
2019年(回市區安樂窩)

都要鋪下地的,之前派安泰我上去睇過,係石屎地,要自己鋪地㗎回應 #53 lamkw126
G1278市三..6月頭第一次派安泰,拒絕..8月頭派骨,翠屏南拒絕,信上寫明拒絕不計第二次..9月1號再收信派蘇2杜鵑樓低層,9月6號簽預派同意書..

綜援係冇電器包的回應 #54 wolfer70496
G1278市三..6月頭第一次派安泰,拒絕..8月頭派骨,翠屏南拒絕,信上寫明拒絕不計第二次..9月1號再收信派蘇2杜鵑樓低層,9月6號簽預派同意書..

都要鋪下地的,之前派安泰我上去睇過,係石屎地,要自己鋪地㗎回應  lamkw126
傻妹33 發表於 2018-10-13 14:42:40 原文
我依傢住的是戰前寮屋是泥磚地半危樓。石屎地算好啦。
蒙查查首派石竹樓中底層
分享 分享 讚好人數:2查看名單

大把單親無取綜援、無$裝修,一樣自己攪掂,綜援已包基本電器 TV、雪柜、洗衣機……這已慳好多
wolfer70496 發表於 2018-10-13 14:29:08 原文
嘩!電視機,雪櫃都包!真定假。
蒙查查首派石竹樓中底層
分享 分享 讚好人數:1查看名單

綜援係冇電器包的回應  wolfer70496
傻妹33 發表於 2018-10-13 14:43:21 原文
嘻!有包,包一個插蘇。我唔包你,你插我呀。講笑中......
蒙查查首派石竹樓中底層
分享 分享 讚好人數:1查看名單

你一人入住?可以咁瀟灑?回應 #53 lamkw126

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...6...20
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖