香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 裕泰苑 » 蚊網安裝, 簡單方便, 正
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...6...11
支持鍵盤翻頁

師兄,可分享量度時的留意事項?尺寸怎麼量度好?
Kendyyeung 發表於 2021-03-28 09:59:10 原文
師姐, 佢地這款是專門FOR 香港居屋或公屋的窗花設計, 一定要邊框高5CM的款.條邊鋁白金框闊15MM, 所以只要确保鋁窗周圍有15MM的平位就可以了, 佢要精準到1MM,所以要度到好準. 如果有多位,不要攞到太FIT,左右減少少3-5MM, 有時牆角位會貼不到,會佔到少少位. 最重要是度到準尺寸, 精準到1MM, 就可以了.
分享 分享 讚好人數:0查看名單

可以分享你訂做的尺寸嗎?
missyou 發表於 2021-03-28 11:12:07 原文
我暫時裝左2只最大的窗 140.8X70.5  和140.8X69CM.

請問每次曬衫都要成幅攞落嚟嗎?
muimui0123 發表於 2021-03-28 13:44:38 原文
應該都可以不用的, 因為佢只是磁吸. 可以加D野吊起佢. 哈, 沒想過這方面.

只係用雙面膠紙就實?小心佢隨時丟落嚟
GloriaNgai 發表於 2021-03-28 13:46:44 原文
上面窗花是固定左, 其實佢是吊住在固定窗花上, 再加上佢地的特級膠水(應該是好勁的). 其次鋁合全框是好輕, 四邊無尖角位, 都好純, 就算最差跌落來, 都唔會痛的. 真係還不放心,可以綁條尼龍帶綁住D框和我地的窗.萬無一失.

多唔多蚊?
利诚仔 發表於 2021-03-28 18:17:10 原文
真係唔知, 不過小朋友勁吸蚊, 裝左安全.

好專業,完全睇唔出新手整
忻妹 發表於 2021-03-28 19:27:28 原文
主要淘寶店佢地把每一只窗的材料和框都開好左, D框是好FIT.我地好鬼簡單咁合埋. 係香港應該最少都500元一只,可能還要拆左我地D固定窗花, 還不包氣窗.

我都發現即使住高層都好多蚊?
Yclau 發表於 2021-03-28 21:36:47 原文
係啊, 咁可怕, 我仲未入住, 我都高層.

安装後,會不會无咁凉/透風??謝
Jk1978 發表於 2021-03-28 23:49:51 原文
未試過, 所以唔敢講. 應該我估計是有一點點影響的.

個隻雙面膠唔係普通野
痴力好勁架
kinator 發表於 2021-03-29 01:28:13 原文
係喎, 我貼左上去, 感覺好穩陣.

個隻雙面膠唔係普通野
痴力好勁架
kinator 發表於 2021-03-29 01:28:13 原文
我都落埋單其余5只窗, 佢以四邊框的長度計算, 如果四邊長加埋長4米,  4米X32/米=128元.  我剩余的窗大約16.55米X32/米=530元

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...6...11
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖