香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 白田邨 » 今日又打去問7&8期進度
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  cacav3v

我打過去房署總署問,佢地話如果下一期改善空間計劃推出,而白田邨都未入得伙,可以參加下一期...
yulandawong 發表於 2021-07-08 10:56:00 原文
佢有冇話要放棄白田已揀單位先可以參加今年改善空間計畫,定係可以保留即使今年揀唔啱依然可以等白田?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

佢有冇話要放棄白田已揀單位先可以參加今年改善空間計畫,定係可以保留即使今年揀唔啱依然可以等白田?
了解 發表於 2021-07-08 12:33:59 原文
要先放棄...所以其實有又煩,無又煩,除非下年有筍盤....
分享 分享 讚好人數:0查看名單

問題係參加今年改善空間,前題係咪要放棄白田先有資格再申請,政府一貫做法唔允許多次申請⋯⋯⋯
了解 發表於 2021-07-08 12:25:59 原文
今日再問過有關詳情,房署總署答我應該唔會等到今年改善空間計劃推出,白田都未入伙喎,所以我相信佢之前答可以參加下一輪改善空間計劃都係假設性地答我。
若然參加下一輪計劃,未知有無得優先選樓,我諗要到真係最壞打算,下一輪計劃推出時先會有詳細的應對方法,政府一向做野都係甘,如果有最新消息,我再更新留言....

回應  yulandawong

比較想知假設白田真係今年未入到伙
參加今年既擠逼戶
咁會唔會優先揀樓?或者會唔會有...
cacav3v 發表於 2021-07-08 12:14:03 原文
我地一家三口逼在一百呎單位,有個就黎一歲嘅bb,佢就黎要學行,而家爬都無地方俾佢學爬,更何況行更加無可能。
其實連high chair都放唔到,平時好少餵副食品,成日打過去就叫我地等,小朋友成長緊,階段必須嘅野點等......真係想....鬧佢你之前話4月入得伙,既然甘多野未搞

掂就唔好推出黎住啦,而家派樓花甘好似搞到

睇新聞話今年房署共派出三萬幾個公屋單位,其實實際只有大概兩萬幾個,就係因為白田邨同海達邨入伙延遲.....

香港住屋問題真係好煩.........

回應  yulandawong

比較想知假設白田真係今年未入到伙
參加今年既擠逼戶
咁會唔會優先揀樓?或者會唔會有...
cacav3v 發表於 2021-07-08 12:14:03 原文
我地一家三口逼在一百呎單位,有個就黎一歲嘅bb,佢就黎要學行,而家爬都無地方俾佢學爬,更何況行更加無可能。
其實連high chair都放唔到,平時好少餵副食品,成日打過去就叫我地等,小朋友成長緊,階段必須嘅野點等......真係想....鬧佢你之前話4月入得伙,既然甘多野未搞

掂就唔好推出黎住啦,而家派樓花甘好似搞到

睇新聞話今年房署共派出三萬幾個公屋單位,其實實際只有大概兩萬幾個,就係因為白田邨同海達邨入伙延遲.....

香港住屋問題真係好煩.........

回應 #55 yulandawong

我同你情況差不多啊,bb就歲半了,房署你急佢唔急

回應 #53 yulandawong

明白,thx分享

回應 #55 yulandawong

high chair盡量用摺既得唔得?
我依家屋企摺得既野都摺?
細b就黎4個月 bb床都冇位擺 仲訓緊睡籃咋 佢再大啲都未入得伙 我都唔知訓邊好??‍♀️

多謝你每星期都打去催下佢地。其實大家都好心急!

多謝资訊!
市4,13482xx
24/4/2014收藍卡,擴4
29/5/2019收到信,5/6見主任~S1
12/7/2019網上轉咗~S2
7/2021轉市區
9/2021,首派竹園南邨,完美畢業,感恩!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖