香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 16/11 剩餘租置大單位
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

G1329 擴三
分享 分享 讚好人數:0查看名單

如果買 舊長型 Y1 果款單位,
Y1 係比較大,間到一間房;

舊長型,
因為大門的位置問題,
祥華邨、翠屏北邨翠桃樓、李鄭屋邨,
打橫擺完鋪床,個床框先剛剛貼住門框,
所以打直擺鋪床,係間到一間房;

李鄭屋邨,更因為廁所門,設於廚房內,
所以可以貼住廚房間房,唔一定要貼大門,
甚至間兩間房,廳細啲都得。

博康邨、翠屏北邨翠楊樓、東頭二邨,
個大門近乎置中,兩邊大約6:4,
打直擺完鋪4呎床,床框剛好貼住門框,
所以呢款係間唔到房,一定要做開放式。本留言最後由 MoonHeiYuet 於 2021-11-17 13:06:27 編輯

回應 #50 MoonHeiYuet

其實有啲人係俾人誤導咗,租置單位嘅實用面積都係計埋牆壁。
係啲售樓書都有講,預左面積打8折先。
鑽石山啟鑽苑???

回應  MoonHeiYuet

其實有啲人係俾人誤導咗,租置單位嘅實用面積都係計埋牆壁。
係啲售樓書都有講,預左面...
chunssse 發表於 2021-11-17 13:06:28 原文
係囉,新長型 349-366呎,
其實室內係一樣一樣大,
只係牆身厚度唔同,單邊就一邊牆厚啲,
電梯糟隔離幅牆就更厚。

回應 #52 MoonHeiYuet

其實你肯接受新界同單位較細點解上次唔簡山麗大單位或者青富開放式兩者都係廿百萬唔洗如果做按揭做到25年其實每月供款唔比得租置差太遠加上100%綠表中簽率只怕你唔要 但新樓同居屋管理,單位間隔已經大不同如果講投資以山景Y1做例子二手市場都係賣110萬到賺幅唔算高,租置唔係買大單位真係唸唔到會肯用公屋去換 本留言最後由 ddoddo 於 2021-11-17 13:43:40 編輯本留言最後由 ddoddo 於 2021-11-17 13:43:57 編輯本留言最後由 ddoddo 於 2021-11-17 13:45:07 編輯
綠表購入山麗苑

其實你肯接受新界同單位較細點解上次唔簡山麗大單位或者青富開放式兩者都係廿百萬唔洗...
ddoddo 發表於 2021-11-17 13:40:57 原文
我之前兩次都冇申請,係呢次見有租置,先第一次申請。

新界,我都唔係話好想,
而家住新界,梗係想出市區,
除非新界大過市區,
或者到時新界樓層/環境比市區好,先會揀新界。

其實你肯接受新界同單位較細點解上次唔簡山麗大單位或者青富開放式兩者都係廿百萬唔洗...
ddoddo 發表於 2021-11-17 13:40:57 原文
如果上次有申請 山麗係幾好
鑽石山啟鑽苑???

如果你想養狗就一定係祥華邨而唔去竹園北村。
chunssse 發表於 2021-11-17 10:03:56 原文
係咪多啲地方俾小狗走動嘅意思?但公屋可以明目張膽養嗎?
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

係咪多啲地方俾小狗走動嘅意思?但公屋可以明目張膽養嗎?
飛faiyu772 發表於 2021-11-17 15:59:13 原文
祥華勁多人養狗,竹園就出大量警告信
鑽石山啟鑽苑???
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖