香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 屋邨管理 » 有冇人試過結婚遷出後被房署除名?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

想請教一下,如果搵屋租去邊搵?
而家疫情搵屋難上難
Komasan 發表於 2022-03-03 15:24:02 原文
難上難就不要找屋先
收到信件要搬?
屋邨異地     風月同天
分享 分享 讚好人數:0查看名單

難上難就不要找屋先
收到信件要搬?
安居62 發表於 2022-03-03 16:51:16 原文
未,但想先預備或當兩手準備,自知無咩錢,加現在疫情如要搵屋應更難了,預早開始會比較好。
善有善報 惡有惡報

想請教一下,如果搵屋租去邊搵?
而家疫情搵屋難上難
Komasan 發表於 2022-03-03 15:24:02 原文
C兄:現在網上搵屋很方便,關鍵字租屋,會有一大堆!例如:hse2X、59X
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

未,但想先預備或當兩手準備,自知無咩錢,加現在疫情如要搵屋應更難了,預早開始會比較好。
Komasan 發表於 2022-03-03 17:09:44 原文
C兄就算有關部門正式俾信你,唔需要即時咁順攤答應!你同對方表明已搵申訴專員,未有任何結果之前,你唔會輕易就範。下次去信申訴嗰邊的時候,收件人請加埋:房署、1823 呢兩個部門的大名落去 cc copy 俾多啲人知,令佢哋臭屎不能密冚。
*呢個世界人善人欺,適當時機你要發悪!因為誰悪誰有理,乜方法都要盡做。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

C兄就算有關部門正式俾信你,唔需要即時咁順攤答應!你同對方表明已搵申訴專員,未有任何結果之前,你唔會...
飛faiyu772 發表於 2022-03-04 03:21:13 原文
真係好多謝你的教路!真係完全唔識同無諗過到時可以唔答應,網友都好過自己親人,親人反而會害你,
希望申訴專員願意幫忙??
善有善報 惡有惡報

真係好多謝你的教路!真係完全唔識同無諗過到時可以唔答應,網友都好過自己親人,親人反而會害你,
希望申...
Komasan 發表於 2022-03-04 08:49:16 原文
就算不能解決, 或立即有方法解決
但在周旋而令事件在拖延的狀態

而為你爭取到時間

已經是你贏!

祝順利

C兄就算有關部門正式俾信你,唔需要即時咁順攤答應!你同對方表明已搵申訴專員,未有任何結果之前,你唔會...
飛faiyu772 發表於 2022-03-04 03:21:13 原文
飛兄好波

希望申...
Komasan 發表於 2022-03-04 08:49:16 原文
C兄:我哪敢教路!人追求什麼?不外乎就是公道、平等,對於唔合理的事,先唔好計較結果如何?都一定要盡做,過程係會很辛苦,但起碼對得住自己,因為曾經爭取過。你俾專員的信,用詞記得要誠懇啲,重點講房署對你不公,連原本有瓦遮頭的機會都就嚟被沒收!作為基層的你…在感受到無比的壓迫,才冒昧去信尋求專員的協助,希望佢哋願意伸出援手,為你主持公道。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

就算不能解決, 或立即有方法解決
但在周旋而令事件在拖延的狀態
而為你爭取到時間
已經是你贏!
祝順利
安居62 發表於 2022-03-04 11:56:18 原文
謝謝!房署經理都理解情況,話會試下幫少少聯絡條友同佢傾下
善有善報 惡有惡報

C兄:我哪敢教路!人追求什麼?不外乎就是公道、平等,對於唔合理的事,先唔好計較結果如何?都一定要盡做...
飛faiyu772 發表於 2022-03-04 12:12:06 原文
講得好岩呀,一定要盡力爭取!寄望有好結果!
我有抄幾句師兄你覆我既說話,打埋入封信入面?

條友仔最後一日叫做有覆,但係9唔搭8無覆重點,玩野原來係想拎「遺產」,真係笑大人個口,
自己呀爸有幾多斤兩都唔知,多謝佢自己以前食盡拎盡屋企啦,食物日用品樣樣都係錢,
得政府啲生果金老人金日常用,睇醫生都用我好多錢。

由傾出殯野開始已經借頭借路係咁問遺產,
講真我地根本無心情去處理呢啲事,同埋絕對唔係話拎就拎掛,又貪又無知。
正一窮版梅啓明(人地起碼叫堅係有一畢遺產) ,家門不幸。
善有善報 惡有惡報

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖