香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 牛頭角上邨 » 牛上取 key 實錄 (有d火) Page.6 無咁火 ....
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...6...8
支持鍵盤翻頁

原帖由 wunbb 於 2009-7-7 20:24 發表
明天輪到我取鎖 , 希望一切順利 .

早 d 去, 唔洗等咁耐
分享 分享 讚好人數:0查看名單

原帖由 samohtse 於 2009-7-7 17:53 發表
laamlaam1010,

果個議員點講呀? 我屋企人今日都拎咗key喇, 都係話唔准裝分體式, 同埋總共只可以裝兩部窗口機(1房單位)! 仲話, 如果查到, 房署有權叫我咃拆咗佢! 我屋企當堂姪晒!

咁點呢? 兩房一廳, 得兩個冷氣! 裝 ...

個議員無覆, 但我有打去問
果位助理話同牛上管理處(佳富)傾過
都係話唔可以裝分體冷氣, 但可以裝窗口式分體冷氣,
到現時我都唯有打算買 一拖二窗口式分體冷氣機
比個型號你參考下啦
希望幫到你

http://www.panasonic.hk/ha/chinese/feature_478.aspx

如果打電話去電器舖問會平 d 架 ..........

多謝您先!
宜家我啲屋企人心大心細,我大佬就怕真係會有人嚟查;而我老豆就話唔怕,話知佢!
因為佢哋係低層,怕房署啲人無聊行過見到,以為佢哋擺明唔俾面玩嘢未大鑊?

所以我都唔知點俾意見好?

一拖二之前都有睇過,不過真係唔多款,而且都幾貴!喺德福果間凶宅仲話宜家已經唔興一拖二,唔出,無得賣喇!淨係得番八老悔嘅一千零一隻panasonic有!唔知仲有冇其他選擇呢?

先行謝過各位師兄師姐教路!

心急人

你呢個係唔係3-4人~1房單位黎o既???三百幾尺果個單位???

開車貴定開冷氣貴呢?
係呀,係3百幾呎果啲呀!

我都唔係好明,3﹣4個人單位,點解會只係預一間房,兩個冷氣位呢?雖然話係公屋啫,都冇理由淨係預兩個瞓房,其餘啲瞓廳賈?唔通諗住好似難民營咁:一間房瞓晒4個?

唔通又認為裝多部冷氣就係富貴,唔應該住公屋?住得公屋嘅只可以吹風扇? 如果係咁,佢哋又起私家車停車場俾啲邨民?唔通買架車平過買部冷氣?唔通開冷氣貴過開車? 我真係唔係好明!

不過,唔明歸唔明,遊戲規則係佢定;咁咩辦法拆解呢?

心急人

街坊好消息  街坊好消息  街坊好消息

剛剛收到陳國華議員回覆有關安裝分體冷氣一事
已同房署及牛上管理處達成共識,
只要住戶將該部分體冷氣室外機安裝於指定地方
( 即冷氣窗口位 ) , 房署及屋村管理處是接納的,
但假若住戶要求將冷氣機安裝於非指定地方是一律不可,
亦不會接受任何申請
在此非常多謝陳國華議員幫助, 並且作出如此有效率的回覆

原帖由 laamlaam1010 於 2009-7-8 17:21 發表
街坊好消息  街坊好消息  街坊好消息

剛剛收到陳國華議員回覆有關安裝分體冷氣一事
已同房署及牛上管理處達成共識,
只要住戶將該部分體冷氣室外機安裝於指定地方
( 即冷氣窗口位 ) , 房署及屋村 ...

咁您可安心裝啦..,不過就要一部一開二喇...

陳國華議員做到野,,,厲害....

多謝晒呀!!
各位師兄師姐, 多謝晒呀! 亦都好多謝陳國華議員!!

多謝!!

唔再心急人上

原帖由 laamlaam1010 於 2009-7-7 21:38 發表

早 d 去, 唔洗等咁耐

今天終於取了鎖, 但一波幾折 , 首先因為我地改日子, 所以沒有開門, 要等人開,
個位姐姐叫我地坐下等, 但見她沒有叫人取鎖, 所以再3問她, 才安排找人 , 甘都要等 45  mins.

跟著到交禮金, 電腦 down 機, 要下午再去付禮金 ,甘又浪費 2 個 hours ------

終於由 9.00- 4.00  才完成.
分享 分享 讚好人數:1查看名單

原帖由 wunbb 於 2009-7-8 22:26 發表

今天終於取了鎖, 但一波幾折 , 首先因為我地改日子, 所以沒有開門, 要等人開,
個位姐姐叫我地坐下等, 但見她沒有叫人取鎖, 所以再3問她, 才安排找人 , 甘都要等 45  mins.

跟著到交禮金, 電腦 down 機, 要下午再 ...

嘩 ! 真攞命

中段時間有無去睇下D SAMPLE 呀
間屋諗到點整未呀 ??

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...6...8
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖