香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區1人 » 新計分制
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...6...11
支持鍵盤翻頁

我覺得 16/02/2015 就會 更新一次
審查分 好大機會 會過 25X - 3XX
2004年6月有藍咭既我
等多 10年 我就 45歲
祝大家 身體健康 ... ... 繼續等待本帖最後由 阿伊Edith 於 2015-02-02 15:49:14 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

我覺得 16/02/2015 就會 更新一次
審查分 好大機會 會過 25X - 3XX
2004年6月有藍咭既我
等多 10年 我就 45...
阿伊Edith 發表於 2015-02-02 15:39:44 原文

我估會4百分以上先會審查....
等等等等等..........
分享 分享 讚好人數:0查看名單

你未經歷個梗係講得口響,到時係你自己,你就唔會咁講。
唔係得你一個人先有故事架。亦都聽左好多人講好多...
momogg 發表於 2015-02-01 22:49:16 原文

都無話過你錯,亦對你個人係一人申請無咩特別睇法
由頭都尾都係表達我認為政府現時政策合理及絕大部分輪候者都只係跟規矩排,
如果可以啱規矩又快,緊係好啦,但未能兩全其美,只好跟規矩等,只係咁簡單,唔好扭曲。

我等左十一年!!!!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

香港多年來有一句好悲涼的說話,就係很多長者等入政府安老宿位,等到死都未等到,
而家呢句說話就由我哋班非長者公屋申請人承繼....
50歲入紙時會有幾多分呢?係年齡分數是288分另加60分=348分.
45歲加60分=303分
喺依家50歲以上保守估計接過萬人......
在新計分制之下理論上非長者上樓年齡中位數將會是53歲或以上......
新計分制的真正目的是要把接近九成非長者申請人人頭落地!
(公屋非長者申請人喺政府眼中根本就是眼中釘,恨之入骨.....)本帖最後由 babydog 於 2015-02-02 23:28:15 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

香港多年來有一句好悲涼的說話,就係很多長者等入政府安老宿位,等到死都未等到,
而家呢句說話就由我哋班非長...
babydog 發表於 2015-02-02 21:55:32 原文

50歲以上都有成萬人?........

覺得momogg好慘..
夠分但房署唔派樓
而家我諗佢要輪多10年

話不投機,结左婚既,生多名,三人仲快呀!仲等咩。。。本帖最後由 ltkslp 於 2015-02-02 23:56:13 編輯

係呀,呢个制度唔岩后生玩架,係大哥哥同大姐姐世界,我呢三十幾,真係二头唔到岸回應 #43 wltang6

呢度大把後生开始等到而家,一句話中年优先,fxxk回應 #57 wltang6

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...6...11
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖