香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 彩興苑 » 彩興苑官方網站
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...7...10
支持鍵盤翻頁

你係揀兩房單位?
ckh3111 發表於 2017-04-05 00:19:32 原文

年幾前,景泰苑未起時,已諗咗買1房,所以買咗1房,兩房負擔唔起

到我揀樓時,兩房剩返10樓以下向西北1號及18號單位,我怕熱,我而家荒島向東南夏天已被綠悠雅苑遮晒勁熱無風,開多咗冷氣;如果景泰苑被迫揀西北,夏天咪要成日開埋冷氣,唔好啦;

我荒島住十幾樓太矮,我鍾意高層,咁我情願揀間細少少既1房,揀高層及方向好啲,夏天開少啲冷氣很重要
分享 分享 讚好人數:0查看名單

年幾前,景泰苑未起時,已諗咗買1房,所以買咗1房,兩房負擔唔起
到我揀樓時,兩房剩返10樓以下向西北1號...
melodychan2016 發表於 2017-04-05 02:03:11 原文

十幾樓都唔算矮啦,我而家住十樓以下。
但有人寧願要低層兩房,都唔要高層一房。

十幾樓都唔算矮啦,我而家住十樓以下。
但有人寧願要低層兩房,都唔要高層一房。
ckh3111 發表於 2017-04-05 07:29:53 原文

啲人剩返10樓以下西北兩房時,揀唔落手時,已開始掃高層1房

啲人剩返10樓以下西北兩房時,揀唔落手時,已開始掃高層1房
melodychan2016 發表於 2017-04-05 17:10:47 原文

景泰苑低層近太子道東同行車隧道果邊真係幾難頂,日日唔使訓。

景泰苑低層近太子道東同行車隧道果邊真係幾難頂,日日唔使訓。
ckh3111 發表於 2017-04-05 17:44:50 原文

景泰已起入咗,我而家荒島十幾樓仲近馬路,而家比以前嘈咗,雖然已慣,景泰有得揀梗係揀高層,自己買想揀間無咁嘈,高層空氣好啲及望多啲嘢,少一個房,夠住

景泰已起入咗,我而家荒島十幾樓仲近馬路,而家比以前嘈咗,雖然已慣,景泰有得揀梗係揀高層,自己買想揀...
melodychan2016 發表於 2017-04-05 18:26:09 原文

青衣西路完全唔係太子道東的級數,24小時都車來車往。

但有人鍾意住低層,貪落樓落得快。

青衣西路完全唔係太子道東的級數,24小時都車來車往。
但有人鍾意住低層,貪落樓落得快。
ckh3111 發表於 2017-04-05 20:45:51 原文

講起落樓快,有些老人鍾意低層行樓梯,有些覺得如果有事落樓快;

景泰苑啲已唔同,我荒島舊式遂層梅花間竹,壞一部可以行一層搭其他;我諗起有個親戚住油塘20樓,佢部14樓至24樓,有時壞咗一部,佢話佢20樓入埋佢已坐滿,14樓至19樓唔洗搭,佢哋16至19樓咪要行很多層才到13樓,我諗到咁,景泰苑揀樓時也要留意,避免早上返工被人搭晒啲而我搭唔到

油塘啲細過荒島,可能分一層樓有幾多戶來分起啲的大小,佢一層16伙,我荒島一層24伙;如果以咁計,景泰苑一層有28伙應該啲會較大本帖最後由 melodychan2016 於 2017-04-06 01:46:57 編輯

講起落樓快,有些老人鍾意低層行樓梯,有些覺得如果有事落樓快;
景泰苑啲已唔同,我荒島舊式遂層梅...
melodychan2016 發表於 2017-04-06 01:45:33 原文

知唔知景泰苑啲lift係點停法?本帖最後由 ckh3111 於 2017-04-06 14:29:23 編輯

知唔知景泰苑啲lift係點停法?
ckh3111 發表於 2017-04-06 14:29:04 原文

地下~14樓,共兩部
地下、15樓~23樓,共1部
地下、24樓~32樓,共1部
地下、15樓~32樓,共1部

可以參考大本售樓書第126頁

我已揀勁高層,如果壞1部又遇著返工時侯,應入到,可能時間耐啲才到地下本帖最後由 melodychan2016 於 2017-04-06 18:58:30 編輯

地下~14樓,共兩部
地下、15樓~23樓,共1部
地下、24樓~32樓,共1部
地下、15樓~32樓,共1部
可以參考大...
melodychan2016 發表於 2017-04-06 18:53:18 原文

中層得一部lift?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...7...10
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖