香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 牛頭角上邨 » 牛上7-11對開個空地終於出左事(1樓更新定x坊襲警案)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...7...9
支持鍵盤翻頁

咁...
請問廣場是否繼續可以夜夜笙歌
仲有, 到底上村廣場及公園是否可開放作狗公園, 據以公屋不可養狗的法則, 公園及廣場絕不可能讓狗隻進入,(香港有法定狗公園但不會是公共屋村, 這點本人有九成九可以肯定!)

保安的職責請儘快給予指引, 他們好像對管轄公園及廣場秩序極不清晰, 我明白佢地亦係小市民, 那可不可以有警力助一把, 要知道, 上村已經出左事喇))) 成個廣場組合坐檯都可以搬移, 又打邊爐, 垃圾四遍廣場及公園... 口頭警告以不予理會, 還不正視, 斬人先嚴重, 先正視, 呆晒囉)))

個單野唔關事酒鬼...我地明, 但咁即係點先, 今日未有你酒徒之事, 不代表明天沒有, 不過請謹記, 其實酒能亂性呀...

我始終覺得限制式開放廣場, 對全村治安較為好... 而且此村進出口太多, 管理員不能集中去照顧... 權行輕重, 為小數人方便以致大眾人憂慮, 決不是上策喔~
回說本屋村有狗牌的數目, 照理不會太多, 以政府發牌日計狗齡, 全部以超過10-15年, 依家咁多狗隻, 擺明係私自養護又有, 濫用原有狗牌都有, 拎住狗牌, 仲係咪個隻狗呀??? 村民點會有咁多資料, 要村民舉報, 何其多弊
保安與房署的責任定位係點架其實; 於此, 若沒人舉報便是ok, 難怪咁多人不理租法...以常康樓為例  19樓 及 26樓 都有人養狗, 還有兩戶於高層, 又是誰去查證... 個lift成日有狗屎, 狗尿, 追查真的有難度, 可以點???
分享 分享 讚好人數:0查看名單

夜晚戒嚴應該有用 ~
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

回應 61# 阿mi

寫得好, 講哂d心聲出黎!!
支持支持!!

團結就是力量。只要萬眾一心,乜嘢問題都可以解決的!

回應  阿mi

據我們與警長的了解,初步不是因為他們聚集在廣場喝酒等而被斬,而是原本果過人有結怨,即系他當日不是在我們廣場坐,亦會發生今次事件!
彬--牛頭角 發表於 4/11/2010 11:31

多謝你的回應
之前睇左報道都明白被斬者係因同人結怨先被斬,
但就算兇徒點都會落手, 點解佢要係牛上落手, 而唔係其他地方?  
又或者話: 點解兇徒會覺得係牛上係可以落手ge地方呢?
原因會唔會係牛上咁雜都一直''無皇管'', 所以佢地覺得好''安全''?
之前已經知道廣場果班人係同黑勢力有關, 如果繼續俾佢地係度坐, 又會唔會再有人因結怨而被斬?(同得黑勢力有關, 唔多唔少都會同人結怨ga)
仲有, 黑勢力人士係度聚集, 會唔會影響尼度治安?會唔會有一日佢地摸熟環境後對居民落手?
早前有女士被搶劫, 但不知是否與這群人有關

至少, 佢地聚集形成ge噪音已經對居民造成滋擾, 形象亦十分之令人不安
希望辦事處真係有行動去處理廣場同平台太多閒雜人ge問題

回說本屋有狗牌的數目, 照理不會太多, 以政府發牌日計狗齡, 以超過10年, 咁多狗隻, 一定是私自養護, 要村民舉報, 何其多弊, 保安與房署有責任於此, 若沒人舉報便是ok, 難怪多人不理租法... 以常康樓為例  26樓 及 19樓 都有人養狗, 還有兩戶於高層, 又是誰去查證... 個lift成日有狗屎, 狗尿, 追查真的有難度, 可以點???
阿mi 發表於 4/11/2010 12:03

係啊
要村民舉報?
村民根本好難知係邊一戶, 睇住佢地出lift, 知佢樓層已經好醒, 除非跟住佢地番屋企啦
更難ge係, 村民點知佢地有冇狗牌?有冇正當使用狗牌
邊個去查證
BEN, 真係唔好意思, 睇完你成段野之後, 難聽d講句, 係將個責任推番係村民身上

回應  阿mi

至於狗牌方面,當然系發現無牌而非法飼養,要舉報啦,最好系知道具體的樓或室啦,甘房屋署或告訴我們都容易及時跟進查出系邊戶違規!~
彬--牛頭角 發表於 4/11/2010 11:31

村民舉報, 何其多弊, 保安與房署有責任於此, 若沒人舉報便是ok, 難怪多人不理租法.
阿mi 發表於 4/11/2010 12:03

同意啊mi講

要村民舉報先捉, 村民又點分佢地邊個有冇牌/有冇正當用狗牌

睇住成公園都係狗, 仲要收到舉報先做野
有關部門應該係有權查牌ga bor, 警察唔知人有冇罪都check得身份證啦, 搜埋身tim啊

俾人ge感覺就似警察睇到有人偷野, 不過無人向佢報案, 咁佢就當冇睇到, 多一事不如少一事

我地好想辦事處可以正視尼d問題, 而唔係被動得咁唔合理

多謝你的回應
之前睇左報道都明白被斬者係因同人結怨先被斬,
但就算兇徒點都會落手, 點解佢要係牛...
ZzzLAZYzzZ 發表於 2010-11-5 20:12

最終方法是大力打擊定安街一帶的黑勢力範圍

回應 57# 彬--牛頭角

唔敢當,唔敢當,你多D上黎就好喇,我地好衷心多謝你幫到牛上既居民~

最終方法是大力打擊定安街一帶的黑勢力範圍
敏carman 發表於 5/11/2010 21:06

打擊定安街一帶的黑勢力, 尼個目標好大
我支持定時定候封廣場, 唔比人入, 比較可行

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...7...9
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖