香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 銀河苑 » 買咗/打算買梅窩居屋嘅朋友,你哋喺邊度返工?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...7...10
支持鍵盤翻頁

買左真係含__
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  Thomascyk
我都同意
船班次應該會加强
文1224 發表於 2017-10-03 00:18:00 原文

加到長洲就唔洗媽媽聲~~
09/10/2017 揀到銀河高層西南單位

marioshek 發表於 2017-10-03 01:04:13 原文

長洲同梅窩比邊個方便啲?

梅窩係新渡輪蝕得最甘果條線,係靠星期日個超貴票價嚟令到無蝕咁多,而家有多1000幾2000人幫佢唔駛蝕咁多,將來唔加價都謝天謝地,仲話加班次

倒不如叫新渡輪改用大嘅快速船行梅窩線仲實際

marioshek 發表於 2017-10-03 01:04:13 原文
分享 分享 讚好人數:1查看名單

本身新大嶼山巴士d車都係剛剛好,而且雙層果架九成九行逸東邨

另外,要加密班次,仲要過運輸署果關,佢地要考慮埋東涌道同嶼南道兩條主要去梅窩路線嘅負荷能力,唔係話加就加到

所以早前新大嶼山巴士咪借新巴一部未出牌的雙層巴士試車。
Thomascyk 發表於 2017-10-03 00:19:17 原文

回應 #54 jackychim

無錯!落左船過隔離就坐船去尖沙咀,而且仲慳埋車費,但係我老公放七點,剩係限坐8:00/8:30慢船,最快要9:20先有快船呢,如果加密快船班次會好好多,不過唔敢博,驚買左入去唔加班次就閉

回應 #66 manmavis
長期交通上壓力都会爆煲

我返觀塘
單程要2粒鐘
來回4粒鐘

我昨日坐過橫水渡去長洲吃午餐,見到可以用恐怖嚟形容。
我見到的情況係,長洲碼頭四周圍都有泊船,經常有船出人,又要限速。試問點加班呢?
反之梅窩要加班/加強服務也仲有機會,至少國光飛超果種大船都去到。
09/12擴展1人。
10/13結婚(擴2 G1326)。
04/15及10/16加一對仔女並轉離島4。
6/2/17首次審查,06/17為S4並第一次派銀灣邨。
11/8/17正式收匙。

梅窩係新渡輪蝕得最甘果條線,係靠星期日個超貴票價嚟令到無蝕咁多,而家有多1000幾2000人幫佢唔駛蝕咁多,...
KKlove169 發表於 2017-10-03 03:01:26 原文
以我所知,新渡輪最大果隻快船在日間時間已使用中。
09/12擴展1人。
10/13結婚(擴2 G1326)。
04/15及10/16加一對仔女並轉離島4。
6/2/17首次審查,06/17為S4並第一次派銀灣邨。
11/8/17正式收匙。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...7...10
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖