香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 【公屋封頂】綠置居隨時賣剩!落成單位仲多過富戶
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...7...11
支持鍵盤翻頁

作為公屋派樓直情收0成本,點解要將新樓作公屋...? 就係因為有新樓,所以咁多人申請公屋
funward93hk 發表於 2017-10-29 16:50:26 原文

講得好好,好多人派了舊樓也吾要,等再派, 真係窮人點會等下次! 上都上唔切啦!仲有呀新樓裝修幾十萬,大有人在! 點會係窮人啦!有人仲話偏見,無知!
去公屋綱站看吓新入伙的公屋裝修, 靚過好多私樓, 點會係窮人呀!本帖最後由 Yywong 於 2017-10-29 22:05:57 編輯
分享 分享 讚好人數:5查看名單

分享 分享 讚好人數:0查看名單

希望在明天

講得好好,好多人派了舊樓也吾要,等再派, 真係窮人點會等下次! 上都上唔切啦!仲有呀新樓裝修幾十萬,...
Yywong 發表於 2017-10-29 21:27:18 原文

有幾多人接受咗舊樓你又知唔知?幾十萬裝修有幾多戶?會否另有原因?當年獲派新樓,享有多年廉租嘅公屋戶,今天儲到錢,原本已經可以綠表申購居屋,卻無端增加了綠置居的選擇,不單不去體諒正在輪候人士的心情,還去揶揄人家貪新樓,練精學懶,通唔通?不同年代的社會環境會影響著市民的行為模式與價值觀,不能武斷這一代就不如上一代吧。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

有幾多人接受咗舊樓你又知唔知?幾十萬裝修有幾多戶?會否另有原因?當年獲派新樓,享有多年廉租嘅公屋戶...
andycym 發表於 2017-10-29 22:07:39 原文

我不會再同你討論, 斷章取義 , 眼光短淺 ,浪費我精神時間!
是我的錯,回應你, 給你機會發揮 偏見之中的偏見,論斷人! 活在山洞的人,仲以為係大道理教訓人,不知所謂! 永遠只看到一點 不能宏觀!
道不同不相為謀!本帖最後由 Yywong 於 2017-10-29 22:49:45 編輯

我會體諒全香港有需要的人 ,不只是一部份人! 永遠都只係申請公屋的人有需要, 其他人不用體諒! 若是這樣, 我相信申請公屋的人很快會變100萬!很討厭!本帖最後由 Yywong 於 2017-10-29 22:47:19 編輯

我會體諒全香港有需要的人 ,不只是一部份人! 永遠都只係申請公屋的人有需要, 其他人不用體諒! 若是這樣...
Yywong 發表於 2017-10-29 22:40:57 原文

不用勞氣,佢應該係等緊/住緊公屋,收入低又不思進取的人

實在太多人都中左毒果報既毒...  

唔使你毒果報擔心綠置居冇人買,若冇人買政府自會轉回做公屋或居屋...  
分享 分享 讚好人數:1查看名單

等待
G13007扩展市区三人。2012年2月申请。2014年2月审查4月通过。等待中。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...7...11
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖