香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 「綠置居」佔去市區公屋公平嗎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...7...9
支持鍵盤翻頁

回應 #60 kimmour

說得好、講來講去只係少左機會左上地點好又新凈的公屋吧。另外、預派到新公屋也要等幾個月甚至半年才收匙、根本同收回舊公屋、翻新後再比輪候冊家庭上樓時間差不多.
市三 G1252
安達->啟德居屋
分享 分享 讚好人數:6查看名單

分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #7 ching_g
而且深水埗本身有好多屋邨
來緊都有好多新屋邨在深水埗
綠置居都會收回不同區域的公屋單位
居屋2018 白長第十二粒珠(69) WE 827 -->家人生病放棄了
居屋2019 白單出戰  預做炮灰  志在參與
居屋2020 白單同白居二繼續炮灰

完全同意大部分人既觀點~其實我地呢D舊香港人以前有得上樓都系舊樓,一黎政府以前無起得咁多樓,二黎上到樓都開心啦點會理佢新定舊。辛辛苦苦左咁多年,仔女大晒,生活好左儲多左錢,全家都有交緊稅,想讓返間公屋出黎轉居屋/綠置居都好正常JEI。

依家個樓價咁高,就算系居屋/綠置居比左首期每個月都要供成萬蚊,你估容易咩?唔通我地呢類人又去投訴廿年前D居屋都系幾十萬,依家儲儲埋埋幾十萬都只系比到個居屋/綠置居首期,公平咩? 以前公屋比緊兩千幾蚊租,居屋月供多少少系好正常;咁依家公屋都系比緊兩千幾蚊租,居屋(買公屋質素)都月供萬幾蚊啦,如果居屋/綠置居無咩誘因(例如市區樓),你好難叫D人比返間公屋出黎。

公屋既原意不嬲都系希望起市民最有需要既二三十年幫到手,等佢地以後有個空間向上流,而唔系好似依家咁大家都想要市區新樓,寧願比幾十萬裝修住一世,都唔會想日後比返間樓出黎。同埋你估舊香港人好想去新屋邨住咩,好似啟德D新屋邨咁,勁多唔知點解50+歲以上先落到黎既新香港人,大人細路個個講普通話,連去社區中心都系講普通話,真系驚去到變成少數呀。本帖最後由 tingkki 於 2018-04-29 13:57:56 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應  kimmour
說得好、講來講去只係少左機會左上地點好又新凈的公屋吧。另外、預派到新公屋也要等幾個月...
sallyjeffy 發表於 2018-04-04 12:20:23 原文

十分認同,政策運行多次就順暢啦,都等左咁耐唔差個三,四個月啦,綠置清水樓都要俾時間人裝修掛。依家居屋,綠置,公屋間隔一樣政府都講左方便隨時調配。香港咁既環境有得住已經好好啦。本帖最後由 dedelam 於 2018-04-29 14:07:19 編輯

完全同意大部分人既觀點~其實我地呢D舊香港人以前有得上樓都系舊樓,一黎政府以前無起得咁多樓,二黎上到...
tingkki 發表於 2018-04-29 13:56:18 原文

完全同意以上既講法
我覺得依家新一代幾偏激 成日鬧點解政府吾幫手 點解新市區公屋拎去賣 我地冇晒上流機會等等
大佬呀 我地以前細個根本冇complain 住偏遠公屋都係甘長大 舊時大學學位又難考又冇依家甘多選擇 一樣甘走過來 你地依家富豪講幾句少去d日本就話人點點點 我地舊時冇廉航邊有甘多海外旅行 就係甘儲錢向上流

最反对绿居既系地産狗,4800个减至2500个,王元西做份工为何要逆上司意思做野,还説每年只賣二千个.咁淋狗又唔乜反应潘,地産佬勁.

回應 #61 kyar_kyar

"新市高,大南海", 有冇聽過?有個社工話我知依家好多等上樓嘅要呢啲先肯收貨。 等得耐, 有時問吓自己點解先啦。即如,依家蘇屋邨就派, 又有啲人開始推獲派嘅單位,搏派新樓嘞。 其實房署有好多嘅單位因為各種原因丟空,嘥到你唔信。
"我要買樓"?含啦。

回應 #67 Billyncc

我諗我同你都係嗰代人。 新界屋邨仔, 考大學,做份還可以嘅工,儲錢買樓,大佬,25歲先第一次去日本。依家,十幾歲就要去,冇錢就肉嘗俾出錢嘅男仔都要去(真人真事,我啲舊學生),都係嗰句, 買樓幾時都貴,有咩時候"平"過?
"我要買樓"?含啦。

回應  Billyncc
我諗我同你都係嗰代人。 新界屋邨仔, 考大學,做份還可以嘅工,儲錢買樓,大佬,25歲先...
ic112 發表於 2018-05-17 15:12:16 原文

好多依家十幾歲又去歐遊 廿歲出頭去北歐南美 甘過生活點儲到錢 讀書又要遊學交流 都吾知去元定讀書 fresh grad 出黎搵到份trainee 萬7 8蚊都話人工底 世界真係吾同晒

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...7...9
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖