香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區3人 » 申請已被取消
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #60 wolfmen
因有廿百幾蚊股息無計

感恩
分享 分享 讚好人數:0查看名單

今日有主任回覆
話審查的主任將我15號的新工作變為固定收入
咁即係唔係查6個月之前的入息?
yutailok2003 發表於 2018-05-14 13:17:01 原文

因為你15號返新工,16號見主任,若新工不是part-time,會以新工作為固定收入。
家人 獲派迎東(安居樂業)

回應 #57 yutailok2003

咁好簡單,即係話你新工,加埋之前花紅、酬金等等等等嘅嘢,加加埋埋超左額囉?
唯一辦法就係等上訴,但要注意花紅酬金等喺一年之內都要計
市3 - G13140xxx (12年9月收藍卡)........(等審查)
2018年2月7日審查
2018年6月9日網上轉S2,2018年10月19日網上轉S3
2018年10月22日網上轉S4,2018年10月25日收信百合樓中高層

因為你15號返新工,16號見主任,若新工不是part-time,會以新工作為固定收入。
bettycandy 發表於 2018-05-14 15:53:53 原文

咁即係唔係查12月之前的入息
是由1月份之前的入息?
咁個張入息證明書唔係主任應該要叫我地去填過嗎?
因為我應該由8-1月填喎

但我15號正式返工未出糧比唔到糧單主任
但第二次見亦都無要求我比,只係要求我證明已入職新工
1月無糧單之下
可以咁樣當固定收入嗎? 本帖最後由 yutailok2003 於 2018-05-14 17:05:03 編輯

回應  yutailok2003
咁好簡單,即係話你新工,加埋之前花紅、酬金等等等等嘅嘢,加加埋埋超左額囉?
唯一...
kim107 發表於 2018-05-14 16:24:17 原文

計成個月加埋就一定超
但我成個月都返唔足
唔通返半個星期都要當計成個月咁計?
而且糧單都係出唔足成個月喎本帖最後由 yutailok2003 於 2018-05-14 17:01:39 編輯

回應 #65 yutailok2003

你講得好正確,就算一個月你返咗一日,呢一日就係你嘅月薪,同你返幾多日冇關係
市3 - G13140xxx (12年9月收藍卡)........(等審查)
2018年2月7日審查
2018年6月9日網上轉S2,2018年10月19日網上轉S3
2018年10月22日網上轉S4,2018年10月25日收信百合樓中高層

你講得好正確,就算一個月你返咗一日,呢一日就係你嘅月薪,同你返幾多日冇關係
kim107 發表於 2018-05-14 19:15:02 原文

吓﹗唔係每個月計出糧個個入息咩,咁係唔係我就算有糧單都冇用?

回應 #67 yutailok2003

係計每個月嘅入息,你糧單唔係每月一次?總之係你從僱主得到嘅錢,每月計
2018年2月7日審查

擴4 G128
7/29:第一次滿東_拒絕!
10/4:第二次碩門 _感恩!

係計每個月嘅入息,你糧單唔係每月一次?總之係你從僱主得到嘅錢,每月計
kim107 發表於 2018-05-14 20:16:50 原文

但16號見時都未有1月的糧單
要到2月先有返張1月的糧單
但主任都無要求我比佢,點比主任
咁主任就可以將我半個星期一工當一個月計?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖